Safe-by-Design

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen en zorgwekkende stoffen kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu. Bovendien kan het ontwerpen van een product met circulariteit in het achterhoofd de complexiteit ervan verhogen, omdat er verschillende benaderingen nodig zijn om de levenscyclus van een product te verlengen. Dit kan leiden tot nieuwe routes waardoor stoffen kunnen vrijkomen of worden blootgesteld (bijv. behandelingen aan het einde van hun levensduur, hergebruik van producten in andere contexten, langdurige afbraak). Daarom moet het productontwerp ervoor zorgen dat het vrijkomen van of de blootstelling aan deze stoffen gedurende de levenscyclus van producten wordt voorkomen. Oplossingen zijn echter vaak contextgevoelig en kunnen afwegingen met zich meebrengen tussen stoffen en materialen die in productontwerpen worden gebruikt en hun milieueffecten, waarmee ook rekening moet worden gehouden.

De focus van het project is het ontwikkelen en valideren van methoden en richtlijnen om ontwerpers te ondersteunen bij het ontwikkelen van producten die zorgwekkende stoffen bevatten (bijvoorbeeld microplastics, ftalaten, PFAS). Het doel is om hun negatieve effecten op de gezondheid en het milieu gedurende de levenscyclus van de producten te elimineren, te verminderen of te voorkomen.

Hoe gaat het project onderzoeksvragen aanpakken?

Er zijn twee projecten gerelateerd aan safe-by-design. De eerste, gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, richt zich op het ontwikkelen van een 'safe by design'-aanpak voor zorgwekkende stoffen. Dit zal de basis vormen voor het tweede project, "Safe-by-design Circulaire Prodcuts", dat is gehonoreerd vanuit het NWA-programma, Naar een praktische Safe-by-Design-aanpak voor chemische producten en processen. De oplossingen voor het ontwerpen van veilige producten zijn afhankelijk van een compromis tussen maatschappelijke waarden, zoals menselijke gezondheid, gezondheid van ecosystemen, veiligheid, rechtvaardigheid en welvaart. Daarom zal het project Safe-by-design Circular Products zich richten op een aantal specifieke cases (ziekenhuismatrassen, gekleurde monitoren, siliconen bakvormen en biologisch afbreekbare polymeren in verpakkingen) die een diversiteit aan uitdagingen met zich meebrengen. IO-onderzoekers zullen strategieën voor veilig ontwerpen verkennen en ontwikkelen met behulp van de vier cases, en veilige en circulaire producten ontwikkelen door ontwerpmethoden te gebruiken die strategieën voor veilig ontwerpen, levenscyclusanalyses en ethische overwegingen integreren. Deze methoden worden vervolgens onder gecontroleerde omstandigheden getest.

Verwachte resultaten

Het doel is om ontwerpstrategieën te ontwikkelen en te implementeren die het mogelijk maken om veilige producten te ontwerpen die passen in een circulaire economie. Deze strategieën moeten meerdere vormen van gebruik ondersteunen en resulteren in producten die het gebruik van zorgwekkende stoffen tot een minimum beperken of de uitstoot ervan in het milieu voorkomen.


Partners:

Dit project wordt geleid door de TU Delft en er zijn 11 andere consortia-leden bij betrokken, verspreid over universiteiten, overheidsorganisaties en industriële partners.