Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar Peter Vink

Nieuws - 03 mei 2023 - Communication

Peter Vink, hoogleraar Environmental Ergonomics aan de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) werd in de gemeente Rijnsburg benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Peter Vink richt zich in zijn onderzoek op de ontwikkeling van nieuwe producten en omgevingen met een bewezen effect op comfort, prestaties en gezondheid. Dat doet hij al tientallen jaren met veel succes. Hij schreef honderden wetenschappelijke artikelen over het onderwerp, en ook een aantal boeken, zoals in 2016 “Vehicle seat comfort and design”. Vink zit in de redactie van verschillende wetenschappelijke tijdschriften, waaronder “Applied Ergonomics and Work”. Momenteel is hij onder meer betrokken bij het ontwerpen en testen van auto-interieurs in projecten met BMW en het testen van vliegtuigstoelen. Hij coördineerde ook het Horizon2020-project ComfDemo en leidde het interieurdesign van het Flying V -project. 

Vink is sinds 2013 hoogleraar bij TU Delft. Na zijn studie Human Movement Sciences aan de Vrije Universiteit promoveerde hij aan de Medische faculteit in Leiden in de biomechanica.  Vanaf 1991 was hij werkzaam bij TNO als hoofd van de afdeling “Interior Design”.

Hij is een zeer geliefd docent, die al meer dan twintig promovendi en meer dan 50 masterstudenten naar de eindstreep begeleidde. Bij het grote publiek is hij bekend als expert in ontwerp gerelateerd aan zitcomfort in tv-programma’s. In 2011 ontving hij de prestigieuze “Hal W. Hendrick Distinguished International Colleague Award” op het gebied van ergonomie. 

Peter Vink: “Wat een verrassing. Ik ging wandelen met mijn kinderen. En plots kom ik collega’s tegen in Valkenburg, waar ik een onderscheiding krijg, geweldig. Mijn werk in internationaal voertuigcomfort wordt blijkbaar gewaardeerd. En misschien de mooiste erkenning is dat mijn zes jaar als afdelingsvoorzitter ook wordt gewaardeerd. Het was heerlijk daar samen met mijn collega’s van de afdeling aan te bouwen.”