Fernando Corte Vargas

"Tijdens feestdagen zoals deze is het echt een uitdaging om weg te zijn van huis, want in Mexico geven mensen echt om hun families, gemeenschappen en erfgoed."

Día de Muertos is…

…een Mexicaanse traditie en feestdag waarin mensen wat tijd nemen om de levens te herdenken en te vieren van hun dierbaren die zijn overleden. Deze viering is diep geworteld in onze nationale identiteit, omdat het elementen combineert uit pre-Spaanse en Spaanse culturen. Het weerspiegelt de unieke fusie van deze culturele invloeden in de moderne Mexicaanse samenleving, resulterend in een kleurrijke en rijke viering van het leven en de dood.

Gek genoeg, ben ik niet...

...opgegroeid met het vieren van Día de Muertos. Halloween, dat veel populairder was in mijn geboortestad tijdens mijn jeugd, was de feestdag die ik vierde. Día de Muertos werd vaak beschouwd als een "inheemse" feestdag, en mensen met een hogere sociaaleconomische achtergrond of van Europese/Noord-Amerikaanse afkomst in Mexico omarmden het zelden. In ons land heerste een fenomeen dat bekend staat als "malinchismo", waarin de Mexicaanse cultuur vaak als inferieur of laag werd beschouwd, terwijl buitenlandse culturen als superieur en verfijnder werden gezien. Día de Muertos was geen uitzondering op deze perceptie, en veel mensen vermeden het vanwege dit vooroordeel.

Echter, naarmate ik ouder werd,…

…veranderden de meningen over Día de Muertos volledig. Het begon zichtbaar te worden in de popcultuur, zoals in de James Bond-film Spectre (leuk feitje: de jaarlijkse Día de Muertos-parade in Mexico-Stad werd pas gevestigd na de weergave ervan in deze film) en de bekende Pixar-film, Coco. Geleidelijk begonnen steeds meer mensen de schoonheid van deze traditie te waarderen. Het weerstandsvermogen en de betekenis van deze feestdag zijn ontegenzeggelijk prachtig, omdat het me leerde om eventuele malinchistische opvattingen die ik misschien had tijdens mijn opgroeien, uit te dagen en te heroverwegen. Het vieren van Día de Muertos werd een diepgaande les in het begrijpen van mijn wortels, mijn identiteit en mijn richting in het leven. Tegenwoordig ben ik enorm trots op deze traditie en vier ik het met veel enthousiasme.

Hoewel ik in Nederland woon,…

…richt ik elk jaar een klein altaar in met foto's van mijn dierbaren die zijn overleden, en versier het met hun favoriete eten, papel picado, cempasúchil (Mexicaanse goudsbloem) van papier, en natuurlijk pan de muerto.

Tijdens feestdagen zoals deze…

…is het echt een uitdaging om weg te zijn van huis, want in Mexico geven mensen echt om hun families, gemeenschappen en erfgoed. Deze feestdag belichaamt dat allemaal. Bovendien leert deze feestdag om de dood te zien voor wat het is: een onderdeel van het leven dat we moeten omarmen. Dus in plaats van het te vrezen, kiezen we ervoor om het te vieren, er grapjes over te maken, en het te zien in een andere, meer kleurrijke context. Het is een herinnering aan de goede tijden en de schoonheid van thuis zijn. Bovendien is het weer in Mexico rond deze tijd van het jaar fantastisch, wat me alleen maar doet verlangen naar huis.

Ik vind het geweldig…

…dat X Día de Muertos viert door een evenement te organiseren. X is de perfecte plek op de campus om onze culturele verschillen te vieren en anderen te laten zien waarom deze feestdag zo belangrijk is in Mexico. Grappig genoeg organiseerde Latitud in 2017 een Día de Muertos-evenement, en hielp ik mensen met hun Catrina-make-up. Dus ja, het is bijna als een traditie voor mij geworden om deel uit te maken van de Día de Muertos-vieringen hier op X. ?

X is de perfecte plek op de campus om onze culturele verschillen te vieren en anderen te laten zien waarom deze feestdag zo belangrijk is in Mexico.

Fernando Corte Vargas

MSc Robotics Student en Host bij X