Nieuws

12 januari 2023

FLIARA - De rol van vrouwen in een duurzamere toekomst voor het platteland

FLIARA - De rol van vrouwen in een duurzamere toekomst voor het platteland

Het nieuw gestarte project FLIARA (Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas) stelt op unieke wijze een transdisciplinaire, innovatieve methodologie voor om het begrip, het bewustzijn en de erkenning van de rol van vrouwen in een duurzamere toekomst op het platteland te verbeteren en voorstellen te ontwikkelen voor de wijze waarop effectievere beleids- en bestuurskaders dit kunnen ondersteunen en het vermogen van vrouwen om hieraan bij te dragen kunnen vergroten.

12 januari 2023

Herontwerp geeft zorggebouwen tweede leven

Herontwerp geeft zorggebouwen tweede leven

Hoogleraar Thijs Asselbergs breekt een lans voor het Open Bouwen van architect John Habraken. “Deze manier van bouwen heeft een positieve invloed op circulariteit, aanpasbaarheid en bevordert ook de invloed van gebruikers.” Naar aanleiding van de casus om het Amsterdam UMC te vernieuwen werd Asselbergs geïnterviewd door FMTGezondheidszorg over dit onderwerp.

11 januari 2023

De gezondheid van vrouwen op het werk wordt niet echt goed begrepen

De gezondheid van vrouwen op het werk wordt niet echt goed begrepen

Welke gevolgen heeft kantoorinrichting voor gendergelijkheid? Voor het project 'Her Office’ waar Dr. Amy Thomas momenteel aan werkt kreeg zij een NWO Veni subsidie. Het is een historisch onderzoek naar de manier waarop het ontwerp van de werkplek op de een of andere manier gevolgen had voor gendergelijkheid. Thomas doet een historisch onderzoek naar dit onderwerp en werd hiervoor geïnterviewd door TU Delta.

20 december 2022

VR vergroot vertrouwen in verbouwen

VR vergroot vertrouwen in verbouwen

Een bewoner staat voor een grote renovatie van zijn huurwoning. Wat houdt de renovatie in, welke keuzes kan een huurder zelf maken, hoe moet hij zich voorbereiden en hoe ziet het eindresultaat er uit? Met virtual reality doorloopt een bewoner in een half uur alle fases van sloop tot eindresultaat.

16 december 2022

Digitale betrokkenheid van burgers bij erfgoed – een EHT podcast

Digitale betrokkenheid van burgers bij erfgoed  – een EHT podcast

In een podcast aflevering van European Heritage Tribune legt onderzoeker Nan Bai uit hoe sociale media kunnen helpen om de betrokkenheid van burgers bij erfgoedsites te begrijpen. In antwoord op Bai geeft Inez Weyermans van de afdeling erfgoed van de gemeente Amsterdam haar visie op dilemma's rond de waardering van de beroemde Amsterdamse grachtengordel.

15 december 2022

Bieke Cattoor nieuw lid De Jonge Akademie

Bieke Cattoor nieuw lid De Jonge Akademie

Dit jaar behoort Bieke Cattoor van de afdeling Urbanism, sectie Landschapsarchitectuur tot een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie. De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

07 december 2022

Delft Design for Diversity thesis award

Delft Design for Diversity thesis award

Diversiteit, gelijkheid en inclusie behoren tot de belangrijkste maatschappelijke waarden van de TU Delft. Om de ervaringen met het ontwerpen met en voor diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) bij Bouwkunde te waarderen, wordt een scriptieprijs gelanceerd voor masterscripties en PhD proefschriften die diversiteit, gelijkheid en inclusie op innovatieve manieren expliciet behandelen.

05 december 2022

Al wandelend onderzoek doen op het platteland

Al wandelend onderzoek doen op het platteland

Net als velen ontdekte professor Zef Hemel tijdens de coronaperiode het plezier en nut van wandelen. “Door te wandelen, krijg je weer contact met je omgeving, het doet iets met je lichaam en geest.'' meldt hij in de Leeuwarder Courant. Afgelopen weken heeft hij al wandelend het platteland in Groningen verkend.

01 december 2022

Dikke knopen doorhakken voor een veilig en leefbaar land

Dikke knopen doorhakken voor een veilig en leefbaar land

Bodemdaling, verzilting, klimaatverandering, bevolkingsgroei, sociale tweedeling en slinkende hulpbronnen. Overal ter wereld hebben natuurlijke systemen en samenlevingen in verstedelijkte delta’s het zwaar te verduren. In Nederland is dat niet anders en daarom breekt hoogleraar Delta Urbanism Chris Zevenbergen een lans voor meer verbeeldingskracht in wetenschap en openbaar bestuur.

23 november 2022

EdX course Global Housing Design finalist voor de edX Prize

EdX course Global Housing Design finalist voor de edX Prize

EdX course Global Housing Design is geselecteerd als een van de finalisten voor de edX Prize for Exceptional Contributions in Online Teaching and Learning. De 10 finalisten vertegenwoordigen best-in-class online leerervaringen die leerlinggerichte, impactvolle resultaten leveren op het edX-platform.