Design Analytics

Wat is er nodig om een bestaand ontwerp nog beter te maken? Ontwerpen is een continu proces. In dit vak gaat het niet om hoe je iets maakt, maar wordt onderzocht wat er gebeurt na de eerste gerealiseerde versie van een ontwerp. In het proces van ontwerpanalyse leer je interactieve producten en services observeren en analyseren om hun ontwerp op creatieve wijze te verbeteren.

Dit keuzevak is bedoeld om ontwerpers een aantal tools in handen te geven waarmee ze een bestaand ontwerp kunnen verbeteren.

Je leert hoe je de impact vaststelt die het ontwerp op de cognitie, ervaring en perceptie van gebruikers of stakeholders heeft. Je ontdekt hoe je deze kennis kunt gebruiken om praktische ontwerprichtlijnen te formuleren voor een volgende, verbeterde versie.

Je duikt in de vijf fasen van ontwerpanalyse. Je leert eerst hoe je tekortkomingen of problemen in het bestaande ontwerp te ontdekt en een onderzoeksvraag formuleert. Vervolgens maak je een synthese van het probleem en vertaal je deze in een gebruikersonderzoek of experiment. Die studie voer je in de echte wereld uit. Dan analyseer je de verzamelde data om de uitkomsten effectief over te brengen aan de stakeholders. Ten slotte beschrijf je de stappen die kunnen worden gezet om het product of de service te verbeteren.

Dit vak verschaft waardevolle kennis en vaardigheden waarmee ontwerpers zich ontwikkelen tot onderzoekers.

Vakcoördinators perspectief

“We willen dat studenten een hypothese opstellen, gekke vragen stellen en die gaan testen. Het is een cirkel, een soort feedbacklus die gevoed wordt. Voordat ik kan zeggen dat ik resultaten zie, zal er soms iets mislukken, maar de vreugde zal groot zijn als het experiment succesvol is. Zo’n soort ontdekkingsreis is heel inspirerend.”

Himanshu Verma