Onderzoeknieuws
23 juni 2022
Energy Challenge Event

Thursday June 9th, during the Energy Challenge Event, the students took over the campus and it was all about the energy transition. On that day students from all faculties showed how they have contributed to accelerating the energy transition. A jury assessed all contributions and awarded pirzes for the best, funniers, most innovative and most creative examples.
21 juni 2022
Nieuwe cavitatietunnel TU Delft moet bijdragen aan efficiƫntere schepen en minder overlast

Deze week wordt aan de TU Delft de nieuwe cavitatietunnel geopend. Het onderzoek in deze faciliteit, officieel de Multi Phase FlowTunnel (MPFT), richt zich grotendeels op twee onderwerpen: enerzijds het probleem van cavitatie bij scheepsschroeven en anderzijds de mogelijkheden van luchtsmering bij schepen.
21 juni 2022
Delftse track-and-trace methode voorspelt maximale scherpte in microscopie

Wetenschappers van de TU Delft geven inzicht in de beperkingen van superresolutie-microscopie en bieden nieuwe rekenmethode om maximale scherpte te bepalen. Met superresolutie-microscopie worden processen in de levende cel, het ontstaan van ziektes en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen onderzocht. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biophysical Journal.
16 juni 2022
3mE-student wint prijs voor beste masterthesis op Energy Challenge Event

Op 9 juni stond de TU Delft campus in het teken van ideeƫn van studenten voor de toekomst van de energietransitie. Alle faculteiten nomineerden hun meest aansprekende onderwijs uit de faculteit naar het Energy Challenge Event om hun oplossing voor de energietransitie te presenteren. Van alle masterstudenten won Bart Boons de prijs met zijn masterthesis over systeemintegratie van een hogedruk alkaline elektrolyser.
16 juni 2022
Werktuigbouwkunde studenten maken ontwerp voor energiewinning- en opslag uit golven

In 2050 moet de energievoorziening in Nederland bijna volledig duurzaam zijn. Behalve de energiewinning uit natuurlijke bronnen is ook de energieopslag nog steeds een grote uitdaging. Zou er een technische oplossing zijn voor winning Ʃn opslag tegelijk? Ruim 500 eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft werkten een half jaar lang aan een Golfenergieaccumulator, waarmee de energie uit de beweging van golven wordt omgezet in rotatie-energie van een vliegwiel. Het technisch best presterende ontwerp werd bekroond tijdens de Ontwerpwedstrijd op 9 juni 2022.
16 juni 2022
Heike Vallery has been awarded the Alexander von Humboldt Award

Heike Vallery, professor Human Motor Augmentation at the department of BioMechanical Engineering, has been awarded the Alexander von Humboldt Award.
16 juni 2022
Vordering āslim Ć©n duurzaamā

In 2018 publiceerden twintig transportorganisaties en kennisinstellingen samen het actieplan āSlim en duurzaamā om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te reduceren. Daarna volgden twee aanvullingen om inzicht te geven in activiteiten en behaalde resultaten. Vandaag is er een derde actualisatie beschikbaar die de huidige stand van zaken weergeeft.
13 juni 2022
TU Delft-onderzoekers ontwikkelen model voor groen, energieonafhankelijk Europa

Onderzoekers van de ETH Zürich en de TU Delft hebben een model ontwikkeld waarmee honderden scenarioās kunnen worden gegenereerd die kunnen leiden tot een Europees energiesysteem dat in 2050 volledig groen en zelfvoorzienend is.
08 juni 2022
TU Delft's Control Room of the Future start samenwerking met Technolution en Phase to Phase

De gloednieuwe onderzoeksfaciliteit, waar het gedigitaliseerde elektriciteitsnet van de toekomst zal worden vormgegeven, gaat een nieuwe samenwerking aan. Technolution, een technisch adviesbureau uit Gouda, en hun dochteronderneming Phase to Phase, investeren ⬠525.000,- in zowel hardware als software, in het technologiecentrum Control Room of the Future. Samen zullen onderzoekers en ingenieurs werken aan de ontwikkeling van een nieuw elektriciteitsnet dat intelligenter, veerkrachtiger en cyberveiliger is.
08 juni 2022
Energietransitie centraal in TU Delft-onderwijs

On Thursday 9 June, the TU Delft campus will be buzzing like never before. On that day, students will be presenting their ideas on how to accelerate the energy transition. Over the past six months, more than 15,000 TU Delft students have followed a course on energy transition. This has resulted in a large number of ideas and prototypes that can be seen on 9 June during the Energy Challenge Event, which is part of TU Delft's anniversary year.
31 mei 2022
European Corrosion Medal 2022 awarded to Arjan Mol

Arjan Mol, Professor of Corrosion Technology and Electrochemistry at Delft University of Technologyās Department of Materials Science and Engineering and Scientific Director of the 4TU.Centre High-Tech Materials, has been awarded the prestigious European Corrosion Medal 2022 for his work on corrosion.
31 mei 2022
Topwetenschappers windenergie bijeen in Delft voor TORQUE conferentie

Van 1 - 3 juni 2022 organiseren het TU Delft Wind Energy Institute en de European Academy of Wind Energy de prestigieuze Science of Making Torque from Wind Conference (TORQUE) 2022 in Delft. Toonaangevende wetenschappers in windenergie delen er de nieuwste inzichten en baanbrekend onderzoek en bespreken de grote uitdagingen in windenergie die nog moeten worden aangepakt.
30 mei 2022
Energieleverend gebouw Echo geopend op TU Delft Campus

Vanaf maandag 30 mei kunnen docenten en studenten van TU Delft gebruik gaan maken van het duurzame onderwijsgebouw Echo. Na de zomer zullen alle zalen in gebruik zijn en is de horeca volledig in bedrijf. Het energieleverende gebouw op TU Delft Campus draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van TU Delft: een CO2-neutrale en circulaire campus in 2030.
30 mei 2022
NWO Perspectief-financiering voor project met ammoniak als brandstof voor zwaar transport

De wereld is dringend op zoek naar alternatieven voor de fossiele brandstoffen die zoveel koolstofdioxide produceren en daarmee de wereldwijde klimaatverandering aanjagen. Een veelbelovend alternatief is ammoniak, dat als brandstof voor grote schepen en zwaar wegtransport zou kunnen worden gebruikt door een combinatie van brandstofcellen en interne verbrandingsmotoren.
30 mei 2022
Met golven en satellieten speuren naar verdwenen plastic

Het opruimen van plastic afval uit de oceaan is een enorme klus. Wat daarbij helpt, is als je weet hoeveel plastic zich waar op zee ongeveer bevindt. Alleen is daar nu nog niet goed zicht op. Golvenexpert Ton van den Bremer probeert aan de hand van golven en satellieten āverdwenenā plastic op oceanen te lokaliseren.