Onderzoeknieuws
14 april 2022
“Professor, mag ik uw handtekening?”

Leerlingen uit groep 8 van basisschool Het Mozaïek in Delft vielen van de ene in de andere verbazing tijdens de gastles van hoogleraar Jan-Willem van Wingerden tijdens “Meet the Professor”. Dit jaar bezochten 33 Delftse hoogleraren diverse basisscholen in Delft om ze kennis te laten maken met wetenschap.
14 april 2022
Daar aan de Amsterdamse Grachten

Het is een mooi gezicht, de grachten en kades in historische steden zoals Amsterdam, Utrecht en Delft. De constructies van die kades zijn soms al 300 jaar geleden gebouwd, vaak op houten palen.
12 april 2022
Meiden uit 3-4 VWO maken kennis met Werktuigbouwkunde

Hoe werken een handprothese en operatietool? Welke duurzame oplossingen zijn er te bedenken voor zwerfafval op het strand? En aan wat voor technische innovaties kun je als studententeam werken? Tijdens Girls’Day 2022 maakten 40 meisjes uit 3 en 4 VWO kennis met de wereld van Werktuigbouwkunde.
12 april 2022
Topspelers luchtvaartsector en TU Delft gaan snellere transitie naar duurzame luchtvaart realiseren

KLM Royal Dutch Airlines, Royal Schiphol Group, Airbus, Koninklijke NLR en TU Delft gaan een intensieve samenwerking aan om de technologische ontwikkeling naar klimaatneutraal vliegen in 2050 te realiseren.
11 april 2022
Dingen voelen via het scherm van je smartphone

Stel je voor dat je de penseelstreken van een Van Gogh zou kunnen voelen, de vacht van je huisdier op een foto, de stof van een jurk wanneer je online winkelt of het weefsel in medische beelden. Yasemin Vardar, assistant professor bij de afdeling Cognitive Robotics (CoR), wil dit in de toekomst mogelijk maken door wrijving modulerende haptische displays te ontwikkelen. Hiervoor ontving zij deze week een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
08 april 2022
TU Delft en TNO maken industrie klaar voor opschalingsfase schone fabriek

Tekorten aan olie en gas laten niet alleen de prijzen van gas en benzine maar ook van kunststof, medicijnen en cosmetica stijgen. Om onze maatschappij minder afhankelijk te maken van fossiele bronnen en klimaatverandering tegen te gaan, moet de chemische industrie radicaal veranderen. De afgelopen jaren hebben TU Delft en TNO het fundament gelegd voor schonere productieprocessen voor de chemische industrie. Binnen het nieuwe samenwerkingsverband e-Chem zetten ze de volgende stap: het daadwerkelijk bouwen van de schone fabriek van de toekomst.
31 maart 2022
Wenli Shi wins 'Best Energy Paper Award'

Wenli Shi wins this years 'Best Energy Paper Award' of the PowerWeb Institute
21 maart 2022
Nieuwe ruimte DIMI-studio op Bouwcampus

Nieuwe ruimte DIMI-studio op Bouwcampus.
21 maart 2022
Nieuwe ruimte DIMI-studio op Bouwcampus

Nieuwe ruimte DIMI-studio op Bouwcampus.
18 maart 2022
Davide Ripepi wins Delft Best Energy Paper Award

On Wednesday 16 March, Davide Ripepi won the Best Energy Paper Award after first winning the e-Refinery Best Energy Paper Award. This all took place at the Delft Best Paper Award Event.
18 maart 2022
Davide Ripepi wins Delft Best Energy Paper Award

On Wednesday 16 March, Davide Ripepi won the Best Energy Paper Award after first winning the e-Refinery Best Energy Paper Award. This all took place at the Delft Best Paper Award Event.
17 maart 2022
ERC Grants for Daniel Tam and Javier Alonso-Mora

Javier Alonso-Mora at the Department of Cognitive Robotics (CoR) has been awarded a European Research Council (ERC) Starting Grant, while Daniel Tam at the Department of Process and Energy (P&E) has been awarded an ERC Consolidator Grant.
16 maart 2022
TU Delft en Maasstad Ziekenhuis maken eerste medisch product van ziekenhuisafval

Delftse onderzoekers onderzochten samen met het Maasstad Ziekenhuis hoe ze van afval uit operatiekamers nieuwe medische producten kunnen vervaardigen. Het resultaat is de productie van een instrumentenopener.
15 maart 2022
Klimaatwetenschappers van start met nationaal initiatief klimaatonderzoek
TBM onderzoeker Andrea Ramirez Ramirez maakt deel uit van een breed gezelschap van Nederlandse klimaatonderzoekers die zich hebben verenigd op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en NWO in een taskforce. Deze groep zal nog voor de zomer een rapport uitbrengen over de oprichting van een nieuw netwerkinstituut voor wetenschapsbreed klimaatonderzoek.
10 maart 2022
De Battolyser: batterij en waterstoffabriek ineen

Opslag vormt nu nog de bottleneck in de energietransitie. Professor Fokko Mulder en CEO Mattijs Slee van Battolyser Systems hebben de oplossing binnen handbereik: de Battolyser is een batterij en waterstoffabriek ineen. De TU Delft spin-off is een schoolvoorbeeld van hoe je impact uit onderzoek kunt creëren.