Jos Tóth

"Hardlopen zorgt voor een sociale inbedding, zodat studenten niet alleen hard studeren, maar ook plezier hebben met elkaar."

Hardlopen...

...is voor mij van levensbelang! Dat klinkt misschien extreem, maar ik doe het al 40 jaar. Daarmee is het dus een ‘way of life’. Zonder hardlopen voel ik me niet compleet. Hardlopen motiveert mij om goed te zorgen voor mijn lichaam, mijn machine. Dat doe ik door middel van rekoefeningen, trainingsfrequentie, veel variatie in mijn trainingsvormen, variatie in mijn trainingsroutes en natuurlijk ook gezond eten.

Door de coronamaatregelen...

...liggen de trainingssessies van mijn hardloopcrew stil. De invloed daarvan is direct merkbaar, omdat je niet meer met je eigen trainingsgroep loopt. Daardoor ga je merken dat samen hardlopen ook een sociale activiteit is!

Ik vind het fantastisch...

...om de studenten van de TU Delft les te kunnen geven in hardlooptraining. Ik heb zelf gezien en ervaren dat samen hardlopen je uitnodigt om verbinding met elkaar te maken. Hardlopen zorgt voor een sociale inbedding, zodat studenten niet alleen hard studeren, maar ook plezier hebben met elkaar. Samen sporten draagt daaraan bij.

En dat geldt...

...ook voor mij. Het contact met al die jonge mensen, elk met hun eigen verhaal, prikkelt mij en zorgt ervoor dat ik met plezier naar X ga om ze te trainen en uit te dagen. Met andere woorden: ik mis het contact met de studenten.

Ik zeg...

...voor de grap wel eens dat Delft het hardloopwalhalla van Zuid-Holland is! Waarom? Omdat er zoveel routes overal in de stad zijn die je zowel als groep als individueel kunt lopen! Ook zijn er de zogenaamde 100 meter sprint(markeringen) op veel fietspaden, waardoor je bijna overal in de stad intervaltraining kunt doen.

Als tip...

...zou ik aanraden om een hardloopmaatje te vinden die rond hetzelfde niveau zit. Wanneer je afspreekt om samen te trainen houd je trainen makkelijker vol en ben je minder snel geneigd om het uit te stellen of af te zeggen. Belangrijk is om voorzichtig te beginnen. Kijk eens een keer op de website van X, daar vind je een schema waar ook een gedeelte in staat voor beginnende hardlopers.

Hardlopen is voor mij van levensbelang!

Jos Tóth

Hardloopdocent bij X⁠