Olga Peters

"Deel je zorgen over je tentamenstress met medestudenten. Erover praten helpt soms al om minder stress te ervaren en vaak hoor je dat je niet de enige bent."

Sinds oktober 2015...

...werk ik als topsportcoördinator op de TU Delft. Samen met de studieadviseurs van de verschillende faculteiten hepen wij de topsporters die bij ons studeren hun studie en sport te combineren. Mijn werkplek is X, een dynamische omgeving waar de topsporters zich thuis voelen en graag komen.

Van huis uit...

...ben ik loopbaanadviseur en naast mijn werk als topsportcoördinator verzorg ik studiekeuze workshops  voor studenten van de TU Delft die hulp nodig hebben bij het zoeken naar een andere studie. Dat kan ook middels 1 op 1 gesprekken.

Een beetje spanning...

...voor een tentamen is niet erg, dat is zelfs wel gezond want het helpt om alert te zijn en beter te presteren. Maar als gezonde tentamenstress omslaat in ongezond en je bent bang om te falen dan werkt dat verlammend. Hoewel het voor mij al weer even geleden is dat ik tentamens moest maken weet ik nog goed dat ik dat ook altijd best spannend vond en stress ervaarde.

Een paar tips...

...van mij die kunnen helpen om minder stress te ervaren:
•    Misschien een dooddoener: maar begin op tijd met leren. Neem met enige regelmaat een pauze. Je kunt niet uren achter elkaar geconcentreerd zijn. Ga tijdens de pauze als het kan even naar buiten voor een frisse neus.
•    Spreek met medestudenten af om samen te gaan studeren en samen na max 2 uur een pauze te nemen voor koffie/thee of een wandeling.
•    Deel je zorgen over je tentamenstress met medestudenten. Erover praten helpt soms al om minder stress te ervaren en vaak hoor je dat je niet de enige bent.
•    Ga de avond voor het tentamen iets ontspannens doen. Ga bijvoorbeeld sporten, naar yoga bij X of luister naar muziek en ga niet te laat naar bed. Als je bent uitgerust werkt je brein beter. 
•    Sta de dag van het tentamen bijtijds op zodat je rustig kunt ontbijten en genoeg tijd hebt om naar de tentamenlocatie te komen. 

Mocht je nog...

...op zoek zijn naar meer tips, neem dan een kijkje op deze pagina. Heel veel succes de komende tentamen weken!

Een beetje spanning voor een tentamen is niet erg, dat is zelfs wel gezond want het helpt om alert te zijn en beter te presteren.

Olga Peters

Topsportcoördinator en counselor bij X