Ambitieuze studentenprojecten ontvangen in totaal €50.000 aan subsidie via Universiteitsfonds Delft

Nieuws - 25 januari 2024

In december 2023 konden studenten een subsidie-aanvraag indienen bij FAST (Funding ambitious Students) voor de organisatie van een evenement en voor financiering van een ambitieus project. In totaal ontving FAST 27 aanvragen, welke zijn beoordeeld op innovatie, haalbaarheid, impact en budget. Tijdens de commissievergadering gaven de beste projecten een korte pitch en moesten ze kritische vragen beantwoorden over hun plannen. Na afloop van de vergadering kende de ‘executive grant committee’ van FAST maar liefst €50.000,- aan subsidie toe.

 

“Juist als student is het belangrijk om de kans te hebben dingen uit te proberen, ideeën in de praktijk te brengen, succes te behalen en fouten te kunnen maken”, vertelt Jasper Peterich directeur Universiteitsfonds Delft.

Via FAST (Funding Ambitious Students TU Delft), heeft het Universiteitsfonds sinds 2019 al honderden ambitieuze studenten ondersteund. Het fonds is hiertoe in staat dankzij giften van alumni, Goede Vrienden en via het Ir. Michael H. Wisbrun Fonds. De projecten worden beoordeeld door de Executive Grant Committee (EGC), bestaande uit hoogleraren en docenten van verschillende faculteiten. De beste ideeën kunnen op een bijdrage van maximaal €15.000,- rekenen. Ook worden de studenten verder begeleid in de uitvoering van hun project. Lees hieronder meer over de geselecteerde projecten en evenementen.

Ambitieuze projecten:

Emergence Delft

€9.900,- toegekend

 

Emergence, het nieuwste Dreamteam van TU Delft, werkt op het raakvlak van kunst en technologie en wil door middel van exposities bewustwording creëren van de grote, maar soms ongrijpbare impact van technologie op ons leven. Read moreHet team werkt momenteel aan een tijdelijke tentoonstelling op het station van TU Delft, waarbij wordt gespeeld met licht, projecties en beweging. Door te kiezen voor een openbare locatie wordt een breed publiek bereikt. Dankzij de bijdrage van FAST kan Emergence de benodigde apparatuur aanschaffen, zoals schermen, projectoren en sensoren. 

Schone chirurgische instrumenten

€15.000,- toegekend

 

Door onveilige en niet steriele chirurgische instrumenten overlijden jaarlijks miljoenen mensen, vooral in ontwikkelingslanden. Studenten van de master Biomedical Engineering willen hier verandering in brengen en hebben een toolkit ontwikkeld voor toepassing in ziekenhuizen. Read moreDankzij deze toolkit kan de sterilisatie van gebruikte instrumenten na een operatie drastisch worden verbeterd. Een veelgebruikt systeem met vier bakken voor reiniging wordt in de praktijk onzorgvuldig uitgevoerd. Met duidelijke instructies, training en opvolging kan de procedure worden verbeterd en worden onnodige infecties voorkomen. De focus ligt op ziekenhuizen in sub-saharan Africa en er wordt nauw samengewerkt met een aantal lokale partnerorganisaties in Kenia en Oeganda. Met de bijdrage van FAST kunnen zo’n 50 ziekenhuizen worden bereikt.

Verbeterde detectie van baarmoederhalskanker

€14.500,- toegekend

 

De vroegtijdige detectie van baarmoederhalskanker kan in de meeste gevallen voorkomen dat een patiënt hieraan overlijdt. Echter, in ontwikkelingslanden is dit een grote uitdaging, onder andere vanwege de hoge kosten van dergelijk onderzoek. Studenten van de masters Biomedical Engineering en Integrated Product Design hebben een slimme eendenbek ontwikkeld. Read moreDeze eendenbek is kleiner en heeft een geïntegreerde camera. Door gebruik van AI kunnen de beelden met hoge nauwkeurigheid worden geanalyseerd en kan een arts direct vaststellen of er sprake is van baarmoederhalskanker. Dankzij de bijdrage van FAST kan een klinische test worden opgezet in Kameroen en kan de AI verder worden getraind. 

Vervoer via Maglev

€1.250,- toegekend

 

Joseph, Thijmen en Len zijn vrienden van de middelbare school en zijn ieder recent begonnen met een (andere) bachelorstudie aan TU Delft. Samen werken ze aan een kleinschalig prototype van een voertuig met ‘Electrodynamische wielen’ (EDWs). Read moreIn deze vorm kan magnetische weerstand worden omgezet in voorwaartse beweging, waardoor met EDWs in theorie hogere snelheden bereikt kunnen worden met minder energie. De studenten willen met hun prototype onderzoeken of het een geschikt alternatief is voor bestaande, maar extreem kostbare maglev systemen. Dankzij de bijdrage van FAST kunnen ze de benodigde onderdelen voor het prototype bekostigen.

Evenementen:

Welzijnsweek Virgiel

€5.000,- toegekend

 

Uit een recent onderzoek van het Trimbos-instituut voor mentale gezondheid blijkt dat 44% van de studenten soms angst- en depressieklachten ervaart. Verder is het gebruik van alcohol én drugs genormaliseerd binnen deze doelgroep. Studentenvereniging Sanctus Virgilius maakt zich zorgen en wil meer aandacht voor de mentale gezondheid van Delftse studenten. Read moreDaarom worden op 18 en 19 maart, tijdens de Welzijnsweek 2024, twee evenementen georganiseerd rondom dit onderwerp. Studenten kunnen luisteren naar lezingen, met elkaar in gesprek en een symposium bezoeken. Hiermee wil de organisatie taboes doorbreken en bewustwording creëren van sociale, persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van excessief middelengebruik. 

Symposium S.G. "William Froude"

€2.500,- toegekend

 

Studievereniging SG William Froude wil een symposium organiseren voor studenten, alumni en belanghebbenden binnen de scheepvaart sector. Read moreTijdens het symposium, wat de gehele dag duurt, zal de belangrijkste vraag zijn hoe de sector als geheel zich kan vernieuwen en verduurzamen. Door middel van workshops, gastsprekers en een paneldiscussie, kunnen deelnemers onderdeel worden van de verandering waar de sector zo’n behoefte aan heeft.  

Technologie voor meisjes

€1.500,- toegekend

 

Studenten van de Vereniging voor Technische Fysica gaan een dag organiseren met als doel het enthousiast maken van meisjes voor techniek. Deze dag zal plaatsvinden in het Science Center en meisjes uit groep 7-8 van Delftse basisscholen kunnen zich hiervoor aanmelden. Read moreDeelnemers kunnen zelf aan de slag met het uitvoeren van proeven en experimenten en worden hierin begeleid door studenten, die tegelijkertijd als rolmodel fungeren. De studenten willen op deze manier laten zien een technische studie of loopbaan heel normaal en juist ontzettend leuk is, ongeacht je geslacht. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de winnende concepten? Of bekijken op welke manier je als student een aanvraag kan indienen bij het Universiteitsfonds? Kijk dan op de website van FAST.

Ga naar de FAST website