Nieuws

rss
03 augustus 2017

Gebrek aan nieuwbouw vormt groot knelpunt voor de koopwoningmarkt

De nieuwbouwproductie van koopwoningen blijft zover achter bij de potentiële vraag, dat de doorstroming in de bestaande woningvoorraad stagneert. Het aantal te koop staande koopwoningen in de bestaande voorraad daalt hierdoor snel, met als gevolg een afnemende groei van het aantal verkochte woningen is de eerste helft van 2017.

06 juli 2017

AAA Update

A year ago, on June 24, 2016, Peter Russell gave his inaugural address. In it, he described his program for the Faculty of Architecture and the Built Environment with three A’s: Automation, Africa and Agility. In the past year, progress has been made on each of these long-term projects.

06 juli 2017

Virtual reality in Urbanism= VRbanism

Virtual Reality (VR) inzetten als ontwerpmethode in plaats van uitsluitend als visualisatie ondersteuning. Vandaag studeert Ruben Hanssen af met zijn onderzoek ‘VRbanism: Assessing Virtual Reality as an Urban Design Tool’. Hij onderzoekt of het mogelijk is om VR als ontwerpmethode in te zetten bij het ontwikkelen van een stedenbouwkundig ontwerp.

03 juli 2017

Meetcampagne moet nut van slimme meters vergroten

Slimme energiemeters worden als cruciaal gezien voor verduurzaming van ons woningbestand, toch weten we nog nauwelijks wat we ermee kunnen. Een meetcampagne van OTB in Zuid-Hollandse woningen moet een idee geven of ze kunnen bijdragen aan meer energiebesparing en advies op maat.

28 juni 2017

'Ontwerpcreativiteit is te verbeteren'

Is het mogelijk om de creativiteit van architecten met kunstmatige middelen op te krikken? Ja, zegt promovendus Alireza Mahdizadeh Hakak. Een ontwerper met een 3D bril staat open voor nieuwe oplossingen, blijkt uit zijn laboratoriumproeven. Hij nam er zelfs een kijkje voor in de hersenen.

21 juni 2017

Faculty welcomes Visiting Professor Fulong Wu

This Fall the faculty welcomes Fulong Wu as Visiting Professor. But you can already get to know him during the ERES (European Real Estate Society) Annual Conference - the leading real estate research meeting in Europe.

13 juni 2017

Laura Strähle en Ellen Rouwendal winnen de Nederlandse Archiprix 2017

Op zaterdag 27 juni hebben Laura Strähle en Ellen Rouwendal met hun afstudeerproject 'Design & Build: From Landscape to Roofscape' de Archiprix 2017 gewonnen. Anneloes de Koff en Laura Langridge ontvingen een eervolle vermelding.

30 mei 2017

Ongeziene urbanisatie Noordzee in kaart

Je kunt de Noordzee zien als een grote bak met water, maar ook als een brandpunt van urbanisatieprocessen. Vanuit dat laatste idee werkt de Nieuw-Zeelandse Nancy Couling vanaf september als gastonderzoeker aan de faculteit Bouwkunde Delft.

23 mei 2017

Herovering van de context als wapen tegen destructief urbanisme

Een nadruk op ‘context’ hielp na de Tweede Wereldoorlog de scherpe randjes af te halen van het Modernisme. Helaas is de hedendaagse architectuur de diepere betekenis van het begrip kwijt, constateert promovendus Esin Kömez. Haar promotieonderzoek roept op tot herovering van de context.

22 mei 2017

Invloed (spoor)wegen op verstedelijking neemt af

Ooit bepaalden nieuwe spoorlijnen en snelwegen waar verstedelijking plaatsvond. Die invloed is er nog wel, maar lang niet zo sterk meer als voorheen. Het is daarom verstandig geweest dat in de afgelopen decennia in aanvulling op het vervoersbeleid, een krachtig ruimtelijk beleid is gevoerd. Hierdoor heeft het stedelijk patroon draagvlak kunnen bieden voor het openbaar vervoer en fiets en is sterkere autoafhankelijkheid voorkomen. Dit toont het onderzoek van promovenda Dena Kasraian aan.