Nieuws

13 juni 2017

Laura Strähle en Ellen Rouwendal winnen de Nederlandse Archiprix 2017

Op zaterdag 27 juni hebben Laura Strähle en Ellen Rouwendal met hun afstudeerproject 'Design & Build: From Landscape to Roofscape' de Archiprix 2017 gewonnen. Anneloes de Koff en Laura Langridge ontvingen een eervolle vermelding.

30 mei 2017

Ongeziene urbanisatie Noordzee in kaart

Je kunt de Noordzee zien als een grote bak met water, maar ook als een brandpunt van urbanisatieprocessen. Vanuit dat laatste idee werkt de Nieuw-Zeelandse Nancy Couling vanaf september als gastonderzoeker aan de faculteit Bouwkunde Delft.

23 mei 2017

Herovering van de context als wapen tegen destructief urbanisme

Een nadruk op ‘context’ hielp na de Tweede Wereldoorlog de scherpe randjes af te halen van het Modernisme. Helaas is de hedendaagse architectuur de diepere betekenis van het begrip kwijt, constateert promovendus Esin Kömez. Haar promotieonderzoek roept op tot herovering van de context.

22 mei 2017

Vier Living Labs rond Gelders erfgoed

Restaureren en herbestemmen van gebouwd erfgoed is complex, maar daarin moeten vier ‘Living Labs’ verandering in brengen. De faculteit Bouwkunde wil vanuit het KaDEr-project een nieuw beleidskader formuleren voor de provincie Gelderland – en mogelijk ook voor de rest van Nederland.

22 mei 2017

Invloed (spoor)wegen op verstedelijking neemt af

Ooit bepaalden nieuwe spoorlijnen en snelwegen waar verstedelijking plaatsvond. Die invloed is er nog wel, maar lang niet zo sterk meer als voorheen. Het is daarom verstandig geweest dat in de afgelopen decennia in aanvulling op het vervoersbeleid, een krachtig ruimtelijk beleid is gevoerd. Hierdoor heeft het stedelijk patroon draagvlak kunnen bieden voor het openbaar vervoer en fiets en is sterkere autoafhankelijkheid voorkomen. Dit toont het onderzoek van promovenda Dena Kasraian aan.

16 mei 2017

In memoriam Pieter Hendricus (Piet) Tauber

Zaterdagnacht 13 mei 2017 is Piet Tauber overleden. Hij was van 1964 tot 1978 hoogleraar Architectonisch Ontwerpen aan de faculteit Bouwkunde.

15 mei 2017

Achterstandswijken verbeteren door huizen te slopen én hun bewoners te verhuizen

Menging van arme en rijke bewoners werd lange tijd gezien als goed middel om problemen in achterstandswijken aan te pakken. Veel onderzoek stelt dat mengen de oorspronkelijke bewoners niet helpt, en dus weggegooid geld is. Maar uit onderzoek van de Faculteit Bouwkunde TU Delft blijkt dat sloop en menging de positie van veel achterstandswijken zélf wel verbeterd heeft, goed nieuws dus voor de wijk- en stadsbestuurders.

15 mei 2017

Booming Binckhorst markeert verandering in gebiedstransformatie

Op 5 april jl. kwamen 260 vastgoedprofessionals bijeen op het door de Vastgoed Sociëteit Haaglanden georganiseerde Symposium Booming Binckhorst. De gemeente Den Haag en vijf marktpartijen kregen het podium om een scala van nieuwe ontwikkelingen in de Binckhorst te presenteren. De bijeenkomst markeerde de komende verandering in de ontwikkelingsstrategie: het zuivere organische model wordt verlaten, er komt meer planning en regie.

11 mei 2017

BK scores high on research

In December, the Faculty received a visitation committee for the 6-year Research Assessment. During three days the faculty’s research was presented and discussed. The committee's final results are praising and point out the very good quality of research and generous and collegial atmosphere between faculty and students.

11 mei 2017

Arbeidsproductiviteit cruciaal in ontwikkeling Chinese huizenprijzen

Intrede van marktkapitalisme heeft de huizenprijzen in China sterk opgestuwd. Door agglomeratie-effecten rijzen vooral de prijzen in grote steden en hun periferie uit de pan. Dat komt voornamelijk door stijgende productiviteit, blijkt uit onderzoek van promovendus Yunlong Gong.