14 november 2023

Delftse satelliet Delfi-C3 aan haar einde gekomen

Delftse satelliet Delfi-C3 aan haar einde gekomen

Gisteravond, waarschijnlijk tussen 21.00 en 22.00 CET, is de nanosatelliet Delfi-C3 op 15 jarige leeftijd tot haar einde. De Delfi-C3, de eerste satelliet gebouwd door studenten, is verbrand in de dampkring. In 2006 werd de kleine satelliet gebouwd door wetenschappers van TU Delft, samen met een groep van zo’n 60 studenten. In 2008 werd deze gelanceerd vanuit India. Sindsdien heeft hij meer dan 85.000 rondjes rond de aarde gedraaid, goed voor ongeveer 3,7 miljard kilometer.

09 november 2023

Irene Dedoussi Fellow van de Netherlands Academy of Engineering

Irene Dedoussi Fellow van de Netherlands Academy of Engineering

Universitair Hoofddocent Atmospheric Impacts of Aviation dr. Irene Dedoussi is gekozen tot Fellow van de Netherlands Academy of Engineering (NAE). Ze wordt hiermee lid van een ‘selecte groep vooraanstaande professionals die zich onderscheiden door hun uitmuntende prestaties in het engineeringdomein, de grote impact van hun werk, en hun inspirerend leiderschap in de context van de belangrijke maatschappelijke transities waarmee Nederland en de wereld worden geconfronteerd’. Op maandag 13 november vindt de officiële inauguratie plaats in Den Haag. De NAE gaat dan ook daadwerkelijk van start.

31 oktober 2023

NWO Open Technologie Programma financiering voor Daan Pool en Daniele Ragni

NWO Open Technologie Programma financiering voor Daan Pool en Daniele Ragni

Daan Pool en Daniele Ragni hebben beiden financiering ontvangen van NWO in het kader van het Open Technologie Programma. Dr. Ragni ontving de financiering voor zijn onderzoeksvoorstel Ampere, dat tot doel heeft het geluid van vliegtuigen en windturbines te verminderen door het ontwikkelen van innovatieve doordringbare materialen. Dr. Pool ontving financiering voor het project FITS, dat gericht is op de ontwikkeling van nieuwe touch-screens die vingerbewegingen corrigeren en tactiele feedback gebruiken om aanraking te simuleren.

31 oktober 2023

Scheepvaart moet duurzamer: bieden hulpzeilen uitkomst?

Scheepvaart moet duurzamer: bieden hulpzeilen uitkomst?

Op 31 oktober 2023 lanceert TU Delft een nieuw onderzoeksprogramma naar de mogelijkheden van windhulpvoortstuwing bij vrachtschepen. Het doel is om het brandstofverbruik met 30% te verminderen.

03 oktober 2023

Kosmische chaos: roep om ruimteregulering

Kosmische chaos: roep om ruimteregulering

Satellieten die zo helder kunnen worden als de helderste sterren aan de hemel. Het klinkt als een sprankelend sprookje, maar volgens Marco Langbroek gaan deze satellieten, gelanceerd in 2022, voor grote problemen zorgen. “De ruimte is nu een beetje een wilde westen aan het worden waar iedereen met voldoende geld kan doen en laten wat zij willen. Het is tijd voor een sheriff die orde schept in de chaos daarboven.” Op maandag 2 oktober 2023 verscheen de Nature publicatie ‘Optical observations find high brightness of the BlueWalker 3 satellite’.

28 september 2023

The Sky is the Limit: De wetenschap en het potentieel van vliegende windparken

The Sky is the Limit: De wetenschap en het potentieel van vliegende windparken

"Er zijn op dit moment allerlei technologische, economische, ecologische en sociale uitdagingen die de ontwikkeling van offshore windenergie tegenhouden. Om deze op te lossen en het volledig potentieel van offshore windenergie te kunnen gebruiken, moeten we overschakelen op duurzame windenergie." Dit is de boodschap van Carlos Simao Ferreira in zijn intreerede als hoogleraar Wind Energy Science aan de TU Delft.

06 september 2023

Hoogleraar Flow Control: "Ik voel me vereerd”

Hoogleraar Flow Control: "Ik voel me vereerd”

Op 1 juli jl. is Marios Kotsonis begonnen als hoogleraar Flow Control bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van TU Delft. Een nieuwe positie, zowel voor Marios als voor de faculteit. "Ik voel me vereerd en humble door deze benoeming. Ik ben vooral erg trots op het uitstekende werk dat de voormalige en huidige promovendi en onderzoekers in mijn team hebben verricht. Het is een voorrecht om met hen samen te werken.”

05 september 2023

ERC Starting Grant voor Edgar Steenstra: "een levenslange droom van mij"

ERC Starting Grant voor Edgar Steenstra: "een levenslange droom van mij"

Edgar Steenstra werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Münster, Duitsland, waar hij zich specialiseert in de geochemie van aardse en planetaire monsters onder omstandigheden van hoge druk en hoge temperatuur. Met zijn ‘grant’ wordt hij binnenkort een waardevolle toevoeging aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

05 september 2023

Vijf jonge TU Delft onderzoekers ontvangen ERC Starting Grant

Vijf jonge TU Delft onderzoekers ontvangen ERC Starting Grant

De European Research Council (ERC) heeft de ERC Starting Grants voor jonge onderzoekers bekend gemaakt. Vijf van deze jonge onderzoekers zijn werkzaam bij TU Delft. Deze Europese subsidie van 1,5 miljoen euro is voor een onderzoeksprogramma van vijf jaar en is bedoeld om individuele wetenschappers hun eigen teams te laten opbouwen en baanbrekend onderzoek te doen.

31 augustus 2023

Werken aan een veilige en inclusieve werkomgeving

Op dinsdag 29 augustus kwam landelijk in het nieuws dat eerder dit jaar universitair hoofddocent Daphne Stam onze faculteit heeft verlaten. Haar vertrek betreuren wij. Over zaken die individuele medewerkers betreffen doet de TU Delft geen uitspraken – hetzelfde geldt uiteraard voor ons als faculteit. Wat wij willen benadrukken is dat wij het kritische signaal van Daphne Stam over haar voormalige werkomgeving op waarde willen schatten, zodat wij er lering uit kunnen trekken.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.