Studiekeuze

Er zijn veel redenen te bedenken om van studie te veranderen en elke student zal zijn/haar eigen redenen hebben. Mogelijk wil je van richting veranderen vanwege een van onderstaande redenen:

 • De studie wijkt te veel af van je verwachtingen.
 • Het leertempo ligt te hoog.
 • Het academische niveau is te hoog of te laag voor je.
 • Je mist je vrienden en thuisomgeving.
 • Je voelt je niet op je gemak aan de TU Delft, in Delft of in jouw woonruimte.
 • Je bent geïnteresseerd geraakt in een bepaald onderdeel van de studie en wilt je daarin specialiseren.
 • Je hebt het financieel zwaar.
 • Je hebt persoonlijke problemen, gezondheidsproblemen of familieproblemen waardoor het lastig of onmogelijk is om door te studeren.

Deze omstandigheden kunnen zwaar wegen en kunnen een goede reden zijn om eventueel van richting te veranderen. Je kunt zelf stappen zetten om de overstap naar een andere studie of optie die beter aansluit op jouw behoeften makkelijker te maken.

Je staat er niet alleen voor

Het is belangrijk dat je niet in paniek raak en overhaast beslissingen gaat nemen. Neem de tijd om na te denken en geef de situatie de kans om te verbeteren. Tijdens deze fase is het goed om je zorgen met anderen te bespreken. Sommige studenten vragen familie of vrienden om een luisterend oor en advies. Daarnaast is het goed om te weten dat ook bij de TU Delft mensen klaar staan om je te helpen.

 • Neem bij persoonlijke of studiegerelateerde vragen of problemen contact op met de studieadviseurs van jouw faculteit.
 • Als je psychologische problemen hebt waardoor je niet effectief kunt studeren, kunnen onze psychologen hulp bieden.
 • Neem gerust contact op met de decanen, zij hebben veel ervaring met het adviseren van studenten over financiële en juridische kwesties.

Als je een internationale student bent, kan een verandering van opleiding gevolgen hebben voor je immigratiestatus en het voltooien van je studie. Neem voor advies contact op met het Contact Centre ESA.

Als je van opleiding wilt veranderen

Als je overweegt om binnen de TU Delft van studie te veranderen of aan een andere onderwijsinstelling te gaan studeren, kan de studiekeuzeadviseur van het Career Centre je helpen bij het overwegen van je opties en je steunen bij de overstap naar de nieuwe studie van jouw keuze. Als je je doelen en ambities duidelijk maakt en vergelijkt met de beschikbare opties, kun je bepalen of de nieuwe studie datgene biedt waar jij naar op zoek bent. Je wordt gesteund bij het zoeken naar alternatieve mogelijkheden.

Een baan zoeken

Als je overweegt om je studie te staken en een baan te zoeken, kan het Career Centre je helpen bij het zoeken naar en reageren op vacatures. In andere delen van de toolkit vind je meer informatie.

Aanbevolen stappen

Stap 1: Het stappenplan

Als je op zoek gaat naar een andere studie, zul je daar waarschijnlijk voor op internet kijken. Je ontdekt dan al snel dat er heel veel opties zijn, waardoor je overweldigd kunt raken. Om je zoektocht te structureren en informatie vast te leggen kun je het stappenplan gebruiken.

Stap 2: Bepaal jouw energiebronnen

Met deze oefening kom je erachter waar jij energie van krijgt. Open eerst dit werkblad en keer dan hier terug om de instructies te lezen.

 1. Lees de activiteiten door.
 2. Kies de acht activiteiten die jij het leukst vindt.
 3. Stel jezelf de volgende vragen, of laat iemand die aan je stellen:
 • Geef een definitie van de activiteit.
 • Wat maakt het zo leuk om te doen?
 • Welke kwaliteiten zet je hierbij in?
 • Welke rol speel deze activiteit momenteel in jouw leven?
 • Wat zou je in de toekomst met deze activiteit willen doen?

Schrijf je antwoorden op. Lees je antwoorden door en denk na over de thema’s en behoeften die jou daarin opvallen. Gaat het bijvoorbeeld bij zeven van de acht activiteiten om een leidinggevende rol? Krijg jij energie van anderen helpen, of heb je liever de touwtjes in handen?

Je hebt nu een aantal criteria benoemd die voor jou belangrijk zijn bij je dagelijkse doen en laten.

Stap 3: Bepaal je waarden

Een andere manier om na te denken over wat voor jou belangrijk is aan je nieuwe studie is het vaststellen van je waarden.

 1. Lees de waarden op dit werkblad door.
 2. Kies de acht waarden die voor jou het belangrijkst zijn.
 3. Zet ze vervolgens in volgorde van belangrijkheid.

Bespreek en/of beschrijf vervolgens wat deze voor jou betekenen. Als je je waarden zo duidelijk mogelijk maakt, worden de criteria voor een nieuwe studie hopelijk ook een stuk duidelijker.

Aarzel niet om een van de loopbaanadviseurs om hulp te vragen bij deze procedure. Je kunt ook een workshop over dit onderwerp volgen.

Bronnen

Dit Nederlandstalige, Engels ondertitelde YouTube-filmpje is speciaal bedoeld om ouders te laten zien hoe zij hun kinderen het beste kunnen begeleiden bij het maken van een goed onderbouwde studiekeuze.

Mogelijk is het voor jou ook interessant: je leert hoe je de belangrijkste criteria bepaalt en hoe je op basis daarvan de beschikbare opties kunt vergelijken en een keuze kunt maken.

WEBINAR: studie(her)keuze, hoe pak ik dit aan? Een praktische aanpak

Stappenplan

1. Zoek uit wat je wilt

Wat vind je leuk om te doen, wat zijn je competenties? Kijk eens goed in de spiegel. Wat zie je, wat zijn je interesses? Waar word je gelukkig van? Waar haal je energie uit? Wat zet jou aan tot actie? Waar ben je echt goed in? Spreek met mensen die jou goed kennen, zoals je ouders of een goede vriend. Maak een lijst van je interesses, competenties en vaardigheden. De werkbladen Bepaal jouw energiebronnen en Bepaal je waarden kunnen hierbij van pas komen.

Bepaal jouw energiebronnen (PDF) Wat zijn je voorwaarden (PDF)

2. Jouw ideale studie

Wat zijn jouw criteria bij het kiezen van een opleiding? Wat zijn je verwachtingen? Maak een lijst met criteria. Voorbeelden: inhoud, onderwijsvorm, niveau, loopbaanperspectieven, sfeer en locatie.

3. De mogelijkheden verkennen

Welke opleidingen sluiten aan op jouw interesses en vermogens? Verzamel alle informatie die je kan vinden. Kijk op internet, lees brochures, ga naar open dagen en spreek met studieadviseurs. Stel vooraf een lijst met vragen op; zorg ervoor dat je antwoord hebt op al je vragen voordat je kiest.
4. Opleidingen vergelijken

Als je een aantal interessante opties hebt gevonden, is het tijd om daar nauwkeuriger naar te kijken. Vergelijk jouw criteria met wat er aangeboden wordt. Bij sommige universiteiten is het mogelijk om een dag mee te lopen met een student. Praat met studenten die de opleiding al aan het doen zijn of hebben afgerond. Gebruik de keuzematrix om structuur te geven aan alle informatie die je verzamelt.

5. Beslissen

Weet je wat je wilt? En heb je een opleiding gevonden die aan jouw criteria voldoet? Dan is het tijd om een beslissing te nemen. Vergeet niet om naar je gevoel te luisteren: kies een opleiding die je echt interessant/inspirerend vindt. Heb je twijfels? Geen paniek. Eerst een halfjaar werken of reizen biedt vaak nieuwe inzichten. Maar wat je ook kiest, zorg ervoor dat het jouw keuze is.