Martha Deen

In 2008 begon Martha Deen haar bachelor Technische Aardwetenschappen aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG). Na het behalen van haar internationale master Applied Geophysics, startte ze een PhD in Parijs. Hier verdiepte  ze zich in de “hum”, een zeer kleine, laag frequente trilling van de aarde die veroorzaakt wordt door oceaan golven.

Klimaatverandering
Tijdens haar studie en PhD werd Martha veelal blootgesteld aan de kennis over de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering. “Klimaatverandering is een feit, maar de vraag naar energie blijft stijgen. Het is een onwaarschijnlijk verzoek om groeiende landen te vragen hun energieconsumptie te verminderen. Maar als wetenschapper kan ik wél iets doen aan het energie aanbod. Daarom wil ik mijn carrière richten op duurzame energie potentie.”

Oceaanenergie
Momenteel is ze bezig met de ontwikkeling van een techniek om de energie potentie van de oceaan in kaart te brengen. Oceaanenergie staat in vergelijking met wind en zonne-energie nog in haar kinderschoenen. En dat terwijl de energie potentie van de oceaan groter is dan op dit moment wordt verbruikt door de gehele wereldbevolking! Eén van de redenen dat oceaanenergie nog in de vroege onderzoeksfase zit, is dat de oceaan zó groot en diep is, dat het moeilijk is om te weten waar de potentiaal precies zit.

Kennis verbreden met de Marina van Dammebeurs
Martha wil haar kennis over oceaanenergie verbreden. Ze heeft het concrete plan om seismische data aan oceaandata te koppelen om zo op een regionale schaal de energie van de oceaan te kunnen berekenen. Met behulp van de Marina van Dammebeurs wil ze haar techniek verder ontwikkelen bij het onderzoeksinstituut Geomar in Kiel, waar ze al toegang heeft tot data en de hulp van experts.

Voor mij zou het winnen van de Marina van Dammebeurs een financiële en morele steun betekenen om mijn droom waar te maken. Mijn droom is om met mijn kennis en kunnen een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld.