07 december 2022

Aad van der Vaart wordt President van de International Society for Bayesian Analysis

Aad van der Vaart is gekozen tot President Elect van de International Society for Bayesian Analysis (ISBA). Zijn termijn begint op 1 januari 2023 en een jaar later zal hij het voorzitterschap van de Society overnemen.

02 december 2022

Piet van Mieghem verheven tot IEEE Fellow

Deze week is professor Piet van Mieghem verheven tot IEEE Fellow, als erkenning voor zijn bijdragen aan netwerkmodelering en op kwaliteit van dienstverlening gebaseerde routering.

16 november 2022

Navigeren op de decimeter nauwkeurig

Onderzoekers van de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en VSL hebben een alternatief plaatsbepalingssysteem ontwikkeld dat robuuster en nauwkeuriger is dan GPS, met name in bebouwd gebied. Met het prototype van het systeem, geïmplementeerd in een speciaal opgezet mobiel netwerk, is een nauwkeurigheid van 10 centimeter behaald.

16 november 2022

DEWIS award voor Anna Lukina

Anna Lukina, universitair docent aan de faculteit EEMCS, heeft de jaarlijkse DEWIS Award ontvangen – persoonlijk uitgereikt door Rob Mudde (vice-rector magnificus) tijdens het DEWIS Symposium op 14 november.

02 november 2022

AIT en TU Delft lanceren internationaal PhD-programma over duurzame transformatie energiesysteem met behulp van AI

05 oktober 2022

Hoe Computational Science kan bijdragen aan een duurzame toekomst

26 september 2022

Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium PV-tandemcellen

TNO, TU Eindhoven, imec en TU Delft – partners in Solliance – hebben de krachten gebundeld om de conversie-efficiëntie van tandemzonnecellen verder te verhogen tot voorbij de grenzen van de huidige commerciële fotovoltaïsche (pv) modules. Voor het eerst doorbreken perovskiet/silicium-tandems met vier terminals, waarbij de topcel gecertificeerd is, de barrière van 30%. Zo'n hoog rendement maakt het mogelijk om meer vermogen per m2 en minder kosten per kWh te realiseren.

05 september 2022

Ver-infrarood detector KID bereikt hoogst mogelijke gevoeligheid

SRON besloot in 2004 om te investeren in de ontwikkeling van Kinetic Inductance Detectors (KIDs). Nu bereiken SRON-onderzoekers samen met de TU Delft de hoogst mogelijke gevoeligheid, te vergelijken met het voelen van de warmte van een kaars op de Maan vanaf de Aarde. Publicatie op 6 september in Astronomy & Astrophysics.

05 september 2022

Kees Vuik ontvangt Leermeesterprijs 2022

Op maandag 5 september is de Leermeesterprijs 2022 uitgereikt aan professor Kees Vuik, hoogleraar Numerieke Wiskunde bij de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). De feestelijke uitreiking ging vooraf aan de Opening van het Academisch Jaar 2022-2023. Sinds 1994 reikt het Universiteitsfonds Delft jaarlijks de prestigieuze Leermeesterprijs uit aan een hoogleraar verbonden aan TU Delft.

13 juli 2022

Netcongestie in Amsterdam te lijf

Ons energienet, van hoogspanning tot laagspanning, wordt door steeds complexer. Door economische en demografische groei zijn er steeds meer aansluitingen nodig, terwijl door de energie-transitie die aansluitingen steeds complexer worden: huizen vragen meer stroom, maar leveren soms ook stroom met bijvoorbeeld zonnepanelen. Het resultaat is een energienet dat op sommige plekken compleet verstopt dreigt te raken. Bijvoorbeeld de Buiksloterham-buurt in Amsterdam. Daar kan middelstroomnetwerk geen groei meer aan, terwijl de locale industrie wil uitbreiden woningen graag willen verduurzamen.

/* */