Onderzoeknieuws
16 september 2021
Delftse onderzoekers ontmaskeren miljoenen onveilige mondmaskers

Op aanvraag van medici ontwikkelden onderzoekers van de TU Delft een testmethode om te controleren of geïmporteerde mondmaskers aan de juiste veiligheidseisen voldeden. En dat was nodig, want in totaal bleek na onderzoek in negentien ziekenhuizen slechts een derde van de 140 miljoen geteste mondmaskers veilig genoeg.
10 september 2021
TU Delft, NFI en politie ontwikkelen slimme techniek voor bewijsfotografie

Op een plaats delict moet elk spoor grondig onderzocht worden. Sporen die je niet kan meenemen of bewaren, zoals bloedspetters, worden met een liniaal in beeld gebracht om de omvang weer te geven. De TU Delft en het NFI ontwikkelden een nieuwe methode voor de politie die de liniaal straks overbodig maakt en het meten van sporen makkelijker maakt.
07 september 2021
Twee NWO Open Competition Grants voor Angelo Accardo

Angelo Accardo, universitair docent Soft Micro-and Nanosystem technology for Life Sciences and Biology, ontving maar liefst twee NWO Open Competition Grants voor zijn onderzoek op het gebied van 3D-geprinte micro-omgevingen in de hersenen.
02 september 2021
Peter Wellens beste docent van het jaar 2020-2021

‘’Ik geef geen onderwijs maar ik geef feedback’’, aldus Peter Wellens. Hij is verkozen tot docent van het jaar 2020-2021 op de Faculteit 3mE.
02 september 2021
Uitslag verkiezing beste 3mE docent 2020-2021

Alle studenten van faculteit 3mE mochten stemmen voor de beste docent 2020-2021. Hiermee tonen ze hun waardering voor de unieke en creatieve wijze waarop de betreffende docenten onderwijs geven.
30 augustus 2021
Catch me if you can: een revolutionaire methode om een enkel eiwit te bestuderen

Onderzoekers van de technische universiteiten van Delft en München hebben een nieuw type moleculaire val ontwikkeld dat een afzonderlijk eiwit urenlang op zijn plaats kan houden voor gedetailleerd onderzoek – een miljoen keer langer dan voorheen mogelijk was.
26 augustus 2021
Nieuw CRISPR-Cas systeem knipt virus RNA

Onderzoekers uit de groep van Stan Brouns (Technische Universiteit Delft) hebben een nieuw CRISPR-Cas systeem ontdekt dat RNA knipt. De studie wordt gepubliceerd op 26 augustus in Science en zal naar verwachting veel mogelijkheden gaan bieden voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen in het genetisch onderzoek en biotechnologie.
09 augustus 2021
Succes voor Delftse studenten op de Olympische Spelen

06 augustus 2021
Uber is zowel een concurrent, als een aanvulling op het openbaar vervoer

Tussen een en twee op de vijf Uber-reizen hebben geen haalbaar alternatief in het openbaar vervoer. Het aandeel reizigers dat Uber verkiest boven openbaar vervoer neemt af naarmate de reistijd van het openbaar vervoer concurrerender is. Dat zijn twee bevindingen in een nieuw onderzoeksrapport over ritdiensten, dat gebaseerd is op een vergelijking van gegevens van Uber en het openbaar vervoer uit zes steden in de VS en Europa.
28 juli 2021
Pre-announcement High Tech Sustainable Future Call 2021

The goal of the High Tech for a Sustainable Future programme is to stimulate structural and sustainable collaborative theme-oriented research between the four TU’s on topics that require 4TU collaboration and for which it is currently more difficult to acquire funding externally (namely new or high risk topics). The societal relevant research programmes attract and develop new and diverse talent for the four TU’s and aim to deliver societal impact through scientific breakthroughs. After a funded start-up period of five years, research should continue without 4TU.Federation funding. The programmes strive to increase visibility and impact of the 4TU.Federation in society.
14 juli 2021
Laura Marchal Crespo ontvangt Vidi

The Dutch Research Council (NWO) has awarded two TU Delft researchers a Vidi grant worth 800,000 euros. From the 3mE faculty Laura Marchal Crespo, researcher at the department of Cognitive Robotics (CoR), was honoured with an award. Marchal Crespo’s research focuses on robotic systems to maximize post-stroke recovery.
12 juli 2021
Wetenschappelijke innovaties brengen Olympisch goud dichterbij

Om de Nederlandse sporters te helpen aan goede prestaties op de Olympische Spelen, zijn er bij de TU Delft verschillende sportinnovaties ontwikkeld. Zo wordt er in Tokyo gefietst op de snelst mogelijke baanfiets, draagt het hele Nederlandse team een Cool Cap ter verkoeling, stuurt een supercomputer de zeilers een gedetailleerde windvoorspelling en krijgen de Paralympische rolstoelbasketbaldames essentiële data over hun trainingsprestaties.
12 juli 2021
Klinisch Technoloog in spé overhandigt ‘zelfportret’ aan Theun Baller

Een interview in het wetenschapskatern van het NRC met Boy Koot, Klinisch Technoloog bij het Erasmus MC, ondernemer en hoogleraar. Datum; 6 oktober 2036. Dit is hoe bachelor student Klinische Technologie, Boy Koot zijn ‘zelfportret’ opzette voor het vak academische vaardigheden.
12 juli 2021
Comenius Teaching Fellowship for Pleun Hermsen

The educational projects that have been awarded the Comenius grants of 2021 have been announced. TU Delft has no less than three winners. Pleun Hermsen MSc, MD is one of them.
09 juli 2021
Volgende fase Convergence Alliance

Op woensdag 7 juli hebben de bestuurders van de TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam een raamovereenkomst getekend voor verregaande strategische samenwerking binnen de Convergence Alliance. In onderzoek en onderwijs bundelen de instellingen hun krachten, kennis en methoden om uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, duurzaamheid, gezondheid, verstedelijking en digitalisering aan te pakken.