Tech for Impact 2023

Nano-brein versnelt hersenonderzoek

De verwachting is dat in 2040 ruim 500.000 Nederlanders parkinson, alzheimer of een andere vorm van dementie hebben. Om deze hersenaandoeningen beter te begrijpen en hiervoor medicijnen te ontwikkelen is meer fundamentele kennis over de werking van ons brein nodig. In haar lab in Delft werkt dr. Dimphna Meijer daarom aan een nanoschaal model van de neuronale synaps: een minimalistisch maar gedetailleerd biologisch systeem dat hersenonderzoek enorm kan versnellen.

Dimphna Meijer bouwt haar fundamentele ‘nano-brein’ op uit cellulaire elementen. Ze begint met twee vereenvoudigde membranen. Daar zet ze één voor één de moleculen op die samen een neuronale synaps, het contactpunt tussen twee hersencellen, vormen. “Dit is een ambitieus plan, de gemiddelde neuronale synaps bevat zo’n 1.000 tot 2.000 unieke eiwitten. Maar een minimalistisch model is al te bouwen met twee membranen en een enkel eiwit dat daartussen als brug fungeert.” 
 

Dementie nano-brein

“Met dit zelfgebouwde model kunnen we de complexiteit van de hersenen ontrafelen en fundamentele nieuwe inzichten krijgen in de mechanistische principes van leren en geheugen. Bij neurodegeneratieve ziekten is het bovendien vaak de synaps waar defecten ontstaan. Als het ons lukt om deze defecten in ons model na te bootsen, kunnen we een parkinson, alzheimer of dementie synaps nabouwen, en inzetten voor medicijnonderzoek.”
 

"Met bijdragen van alumni kunnen extra studenten en PhD’ers aan het nano-brein model werken om de ontwikkeling ervan te versnellen. Zo komen we dichter bij beter begrip van hersenziekten en wordt tegelijkertijd de volgende generatie technische neurowetenschappers opgeleid."

Dr. Dimphna Meijer, Assistant Professor TU Delft

Unieke combinatie

Het werk van Meijer is een unieke combinatie van (neuro)biologie, natuurkunde en scheikunde. “Wij bouwen naar een complexiteit toe in plaats van complex beginnen en daarna ontleden. Dat is een uitdaging omdat we intelligente keuzes moeten maken bij het selecteren van de juiste componenten. Daarnaast zijn we met deze multidisciplinaire aanpak de eerste om zo’n biologische synaps na te bouwen met nanometer precisie. Hiervoor hebben we de meest geavanceerde licht- en elektronenmicroscopie nodig, in combinatie met nieuwe biofysische meetmethodes. Dat is allemaal aanwezig hier op de campus in Delft.” 
 

Ontdekkingen op de nanoschaal

“Ik vind het fascinerend om moleculen en cellen steeds scherper onder een microscoop in beeld te krijgen en er zijn nog veel vragen waarvoor we deze precisie hard nodig hebben. We weten nog niet precies hoe de hersenen werken op de nanoschaal. We weten niet goed hoe we leren, en al helemaal niet waarom we vergeten. Ik ben er daarom van overtuigd dat neurowetenschappen hét vakgebied is waar technologische oplossingen het verschil gaan maken voor nieuwe ontdekkingen.”
 

Bekijk het interview met Dimphna

Met dit zelfgebouwde model kunnen we de complexiteit van de hersenen ontrafelen en fundamentele nieuwe inzichten krijgen in de mechanistische principes van leren en geheugen.

Doet u mee?

Met een gift helpt u onderzoek te versnellen, maakt u een pilot mogelijk of geeft u studenten de kans ambitieuze ideeën waar te maken.

Welk Tech for Impact 2023 project mag op uw steun rekenen?

UFD - Eenmalige donatie met Mollie (Technology for Impact)

UFD - Eenmalige donatie met Mollie (Technology for Impact)
Ik doneer aan het Universiteitsfonds Delft:

UFD - donatie via machtiging (Technology for Impact)

UFD - donatie via machtiging (Technology for Impact)
Ik machtig het Universiteitsfonds Delft voor