21 juni 2022

Tessa Koenig Gimeno wint gedeelde eerste prijs op Archiprix 2022

BK alumna Tessa Koenig Gimeno heeft de gedeelde eerste prijs op de Nederlandse Archiprix 2022 ontvangen voor haar project ‘Decolonising the City: Public Space as Cultural Resistance in Santiago de Chile’.

15 juni 2022

Huisvesting als gezondheidszorg: Nelson Mota wint NWO/NRO Comenius Onderwijssubsidie

Het belang van biodiversiteit voor de volksgezondheid wordt algemeen erkend. Weinig mensen zijn zich er echter van bewust hoezeer woningontwerpbeslissingen van invloed zijn op de interactie tussen mensen, niet-mensen en de diversiteit aan micro-organismen die onze leefomgeving bevolken. Met het project Housing as Healthcare: Mapping the correlation between housing design, microbiodiversity and health in The Hague heeft Nelson Mota de NWO/NRO Comenius Teaching Fellowship gewonnen.

30 maart 2022

Ontsluiting en open access van DOCOMOMO informatie

Met regelmaat worden met sloop of verminking bedreigde Moderne gebouwen onder de aandacht van DOCOMOMO International gebracht. In veel gevallen speelt de internationale DOCOMOMO gemeenschap een belangrijke rol in het behoud van deze bedreigde gebouwen. Om de kennis en informatie voor iedereen beschikbaar te stellen wordt veel van het materiaal online ontsloten.

14 februari 2022

Studenten ontwerpen Museum van Marken voor Delft

Jacques van Marken was de grondlegger van de Delftse fabrieken Calvé, Gist-Brocades en DSM. Voor het personeel liet hij het Agnetapark bouwen, de eerste groene fabriekswijk. Van Marken was een uiterst sociale ondernemer die voor zijn personeel ook ongevallen- en ziekteverzekeringen afsloot, wat in die tijd zeer ongebruikelijk was. Dertig studenten hebben een maquette ingeleverd met hun visie op een denkbeeldig museum voor iemand die van groot belang is geweest voor de stad Delft.

07 december 2021

Unesco-leerstoel Water, Ports and Historic Cities toegekend aan hoogleraar Carola Hein

Waterrijke steden, zoals havensteden, hebben veelal een rijke geschiedenis. Ze staan daarbij in de frontlinie van klimaatverandering, migratie, urbanisatie en veel andere grote ontwikkelingen en uitdagingen. De adaptatie naar steeds nieuwe omstandigheden laat erfgoedsporen na in de havenstad. Hoe kunnen we leren van deze geschiedenis voor vraagstukken in de toekomst?

21 november 2021

Tijdreizen: Digitaal archief van de Amsterdamse ondergrond voor circulaire bouwpraktijken

In de zomer van 2020 stortte een deel van een kademuur in Amsterdam in, en in 2010 werd de aanleg van een parkeerterrein in Amsterdam gehinderd door oude rioolleidingen. Nieuwe duurzame elektrische systemen worden gebouwd bovenop op de fundamenten waar in de 19e eeuw de industrie floreerde. Carola Hein ontving een Kiem Grant om onzichtbare historische ondergrondse structuren in een dichtbebouwde historische stad in kaart te brengen. "Wij stellen dat echt circulaire bouwpraktijken in oude steden slimme interfaces vereisen die het circulaire gebruik van gegevens uit het verleden mogelijk maken bij het plannen van de toekomst", aldus Carola Hein.

11 november 2021

Een toolkit voor aantrekkelijke duurzame stationsgebieden

Hoe kunnen stations in de post-covidsituatie nog steeds interessante plaatsen worden om 'heen te gaan' en 'te zijn' voor iedereen? En hoe kunnen we de mobiliteitstransitie verbeteren, zodat deze naadloos aansluit en er openbare ruimte ontstaat voor meer uitnodigende en aantrekkelijke stations voor mensen en met minder auto's. Dat is de onderzoeksvraag van het Project WALK-IN waarvoor Dr. Manuela Triggianese een KIEM Grant heeft ontvangen.

21 september 2021

Poëzie van het Mogelijke. Methodes van Architectonische Analyse en Verbeelding

Op vrijdag 1 oktober geeft Klaske Havik, Hoogleraar Methods of Analysis & Imagination haar intreerede. In haar inaugurele rede zal ze een licht werpen op hoe creatieve verbeelding werkt en hoe deze wordt gebruikt in verschillende disciplines, zoals bijvoorbeeld de literatuur.

02 september 2021

Watersystemen in de Randstad - open access publicatie OverHolland

Waterbeheer en cultureel erfgoed zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de nieuwe editie van OverHolland staat het watersysteem van de Randstad centraal. Dat systeem wordt beschouwd als de motor achter de opkomst van Holland.

01 juni 2021

Studenten ontwerpen paviljoen voor Paleis Soestdijk

Studenten van Complex Projects hebben als inzending voor een prijsvraag van Paleis Soestdijk 11 ontwerpen gemaakt voor een duurzaam, circulair, en modulair paviljoen. Het winnende ontwerp zal verder ontwikkeld worden en uiteindelijk gebouwd worden. Dit ontwerp krijgt bij de opening van Paleis Soestdijk | Made by Holland een plek op het landgoed.

/* */