07 december 2021

Unesco-leerstoel Water, Ports and Historic Cities toegekend aan hoogleraar Carola Hein

Waterrijke steden, zoals havensteden, hebben veelal een rijke geschiedenis. Ze staan daarbij in de frontlinie van klimaatverandering, migratie, urbanisatie en veel andere grote ontwikkelingen en uitdagingen. De adaptatie naar steeds nieuwe omstandigheden laat erfgoedsporen na in de havenstad. Hoe kunnen we leren van deze geschiedenis voor vraagstukken in de toekomst?

21 november 2021

Tijdreizen: Digitaal archief van de Amsterdamse ondergrond voor circulaire bouwpraktijken

In de zomer van 2020 stortte een deel van een kademuur in Amsterdam in, en in 2010 werd de aanleg van een parkeerterrein in Amsterdam gehinderd door oude rioolleidingen. Nieuwe duurzame elektrische systemen worden gebouwd bovenop op de fundamenten waar in de 19e eeuw de industrie floreerde. Carola Hein ontving een Kiem Grant om onzichtbare historische ondergrondse structuren in een dichtbebouwde historische stad in kaart te brengen. "Wij stellen dat echt circulaire bouwpraktijken in oude steden slimme interfaces vereisen die het circulaire gebruik van gegevens uit het verleden mogelijk maken bij het plannen van de toekomst", aldus Carola Hein.

11 november 2021

Een toolkit voor aantrekkelijke duurzame stationsgebieden

Hoe kunnen stations in de post-covidsituatie nog steeds interessante plaatsen worden om 'heen te gaan' en 'te zijn' voor iedereen? En hoe kunnen we de mobiliteitstransitie verbeteren, zodat deze naadloos aansluit en er openbare ruimte ontstaat voor meer uitnodigende en aantrekkelijke stations voor mensen en met minder auto's. Dat is de onderzoeksvraag van het Project WALK-IN waarvoor Dr. Manuela Triggianese een KIEM Grant heeft ontvangen.

21 september 2021

Poëzie van het Mogelijke. Methodes van Architectonische Analyse en Verbeelding

Op vrijdag 1 oktober geeft Klaske Havik, Hoogleraar Methods of Analysis & Imagination haar intreerede. In haar inaugurele rede zal ze een licht werpen op hoe creatieve verbeelding werkt en hoe deze wordt gebruikt in verschillende disciplines, zoals bijvoorbeeld de literatuur.

02 september 2021

Watersystemen in de Randstad - open access publicatie OverHolland

Waterbeheer en cultureel erfgoed zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de nieuwe editie van OverHolland staat het watersysteem van de Randstad centraal. Dat systeem wordt beschouwd als de motor achter de opkomst van Holland.

01 juni 2021

Studenten ontwerpen paviljoen voor Paleis Soestdijk

Studenten van Complex Projects hebben als inzending voor een prijsvraag van Paleis Soestdijk 11 ontwerpen gemaakt voor een duurzaam, circulair, en modulair paviljoen. Het winnende ontwerp zal verder ontwikkeld worden en uiteindelijk gebouwd worden. Dit ontwerp krijgt bij de opening van Paleis Soestdijk | Made by Holland een plek op het landgoed.

18 mei 2021

"Housing the Urban Invisibles" te zien op Biënnale van Venetië 2021

De faculteit Bouwkunde is vertegenwoordigd op de 17e Internationale Architectuur Tentoonstelling van Venetië met "Housing the Urban Invisibles". Een tentoonstelling met werk van studenten en onderwijsmateriaal waarin alternatieve benaderingen voor het ontwerp van massawoningbouw als een belangrijk onderdeel van duurzame ontwikkeling kritisch worden onderzocht.

26 januari 2021

De toekomst van de havenstadregio

Hoe ziet de toekomst van havenstad Rotterdam eruit met alle grote stedelijke ontwikkelingen in het verschiet? Hoe behoud je de identiteit van een stad in transitie, met een groeiend aantal inwoners, ruimtelijke opgaven, grote economische en politieke belangen? Voor wie vindt gentrificatie van een buurt plaatst? Die vragen zijn goed besteed aan de samenwerkende onderzoekers in het Leiden-Delft-Erasmus PortCityFutures-programma.

15 december 2020

Nederland niet voorbereid op bescherming erfgoed tegen klimaatverandering

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor cultureel erfgoed: paalfunderingen gaan kapot, historische bouwwerken en landschappen dreigen kopje onder te gaan. Tijd dus voor actie, maar Nederland is er niet klaar voor, constateert onderzoeker dr. Sandra Fatorić.

05 november 2020

Hulporganisaties moeten circulair bouwen in Afrika

Hulporganisaties bouwen in ontwikkelingslanden het liefst huizen die voldoen aan westerse standaarden. Fout, zegt promovendus Michiel Smits, want bewoners hebben moeite om ze zelf te onderhouden. Toch stuit zijn pleidooi voor 'zelfredzame', circulaire woningen op een bezwaar: bewoners willen liever een huis van cement en baksteen.