AI voor Energie en Duurzaamheid

De energietransitie legt de complexiteit van ons energienetwerk bloot. Om een duurzame toekomst te realiseren, moet het systeem zowel ‘vergroenen’ als in balans zijn. Bijvoorbeeld als de windproductie op een bepaald moment toeneemt, dan moet er bij een andere bron minder geproduceerd worden. Het huidige energiesysteem is niet voorbereid op een groot aandeel van dit soort hernieuwbare bronnen.

De hoeveelheid beschikbare data is enorm toegenomen, en vele AI-technieken hebben zich in de afgelopen tien jaar bewezen. Daarmee kan toepassing van AI in het energiedomein de transitie enorm versnellen. Op kleine schaal wordt AI al her en der ingezet, denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat, of het opladen van een elektrische auto op een moment dat de energievraag en -prijs laag zijn. Het energiesysteem als geheel is echter nog verre van slim, en kan door de inzet van AI een stuk efficiënter worden.

Diepgaande kennis van AI geeft energie- en duurzaamheidsexperts belangrijke tools in handen. Denk bijvoorbeeld aan slimme algoritmes voor de aansturing van energiedistributiesystemen, het inrichten en verbeteren van ‘control’ bij energie-infrastructuur (zoals ondergrondse warmteopslag), en slimme beslissingsondersteuning bij complexe besluitvormingsprocessen. Omdat het uittesten van oplossingen in de praktijk vaak erg bewerkelijk en kostbaar is, ontwikkelen we zeer gedetailleerde modellen en simulatoren die een deel van deze praktijktests kunnen afvangen.

Meer informatie

Op 26 november 2020 deelden diverse onderzoekers hun kennis tijdens de sessie Energie uit AI? Nederland is AAN! op het jaarevent van de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC). Hieronder vindt u korte videopitches van deze onderzoekers, waarin zij vertellen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI die toegepast kunnen worden in het energiedomein.

Meer video pitches

Meer videopitches over de toepassing van AI in het energiedomein vindt u op deze website.

Contact

Wetenschappelijke contactpunten: dr. Mathijs de Weerdt en prof.dr. Peter Palensky.  

Valorisatie: Arnoud van der Zee.

Community: Charlotte Boelens

/* */