Marise koos I&C

Ik vond het gaaf om te zien hoeveel informatie er eigenlijk verstopt zit in een dataset.

Binnen dit domein ligt de focus op digitalisering, data en privacy. Ik heb dit domein gekozen, omdat de kennis die je opdoet in ontzettend veel sectoren toepasbaar is. Digitale technologieën zijn tegenwoordig overal, dus het domein is daarnaast ook erg actueel. Ik had gehoord van begrippen als cloud computing en machine learning, maar ik was benieuwd wat ze nou precies betekenden. Het leek mij ook erg interessant om te kijken naar de invloed van het invoeren van bepaalde technologieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto. Deze technologie zorgt voor talloze nieuwe vragen om over na te denken: wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als er een ongeluk gebeurt met een zelfrijdende auto?

Bij digitalisering komen natuurlijk veel privacy issues naar boven. Wie heeft toegang tot welke data? Wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat, bijvoorbeeld bij een datalek? Ik vind dit hele interessante vragen: het antwoord is namelijk echt niet zo makkelijk te geven.

Het leukste domeinvak vond ik Intelligente data-analyse. Dit vak gaat over data mining met algoritmen. Veel organisaties verzamelen een grote hoeveelheid data, maar om echt informatie uit die data te halen, moet je verbanden binnen de verzameling gegevens zien te ontdekken. Bij dit vak leer je die verbanden te zoeken met behulp van data mining tools. Ik vond het gaaf om te zien hoeveel informatie er eigenlijk verstopt zit in een dataset. Bij ons onderzoek hebben we bijvoorbeeld gekeken naar de factoren die een rol spelen bij het diagnosticeren van een bepaalde nierziekte. Met informatie uit de dataset zou deze diagnose sneller kunnen worden vastgesteld. Door de ziekte in een eerder stadium te herkennen, kan een patiënt beter geholpen worden. Bij dit vak begon ik het belang van data en data mining in te zien.

Binnen het domein leer je ook de basics van bijvoorbeeld de programmeertaal Java. Ik denk dat ik hier het meeste van geleerd heb, want ik had nul ervaring met programmeren. Je wordt uiteraard geen echte programmeur, maar toch vond ik het een leuke toevoeging aan TB.

I&C was voor mij zeker de goede keuze. Ik ben bezig geweest met verschillende interessante projecten. Ik had daarentegen niet verwacht dat het begrip data zo’n grote rol zou spelen binnen het domein. Bijna alle projecten waren gefocust op data: wat kunnen bedrijven met data, met wie wordt privacygevoelige data gedeeld en hoe kan data veilig worden opgeslagen?

Ik heb nog geen idee in welke sector ik later zou willen werken, maar ik weet wel dat het I&C-domein altijd van pas komt binnen allerlei sectoren. Binnen de private sector is het domein bijvoorbeeld van belang bij het opzetten van een ICT-beleid van een bedrijf. De overheid moet echter ook steeds meer nadenken over de manier waarop overheidszaken gedigitaliseerd worden en de effecten op privacy van burgers. Zo is I&C overal toepasbaar en super actueel!