2. Hoe werkt je brein?

Videotekst

Leren is het organiseren of het reorganiseren van netwerken van zenuwcellen in je brein.
Dit is een dynamisch beeld. De hersenen bestaan uit zo’n 85 miljard zenuwcellen. Om en nabij….
Een zenuwcel of neuron heeft contact met duizenden, tot soms 200.000 andere zenuwcellen. Het gaat dus om triljoenen verbindingen. Meer dan er sterren zijn in de kosmos.
Zintuiglijke informatie, alles wat je hoort, ziet, aanraakt, voelt, ruikt, reist in de vorm van elektriciteit door je brein. Soms met wel 400 kilometer per uur. Aan het einde van een zenuwcel vertaalt die elektriciteit zich in de afgifte van chemische stofjes, neurotransmitters. Die maken dat je je voelt zoals je je voelt. Aan de overkant van de kloof reist de impuls weer verder in de vorm van elektriciteit.

Als je iets vaker denkt, voelt of doet, neemt het aantal ontvangende lijnen van een zenuwcel toe, de dendrieten. Waardoor ze dus meer verbindingen kunnen maken. Zo ontstaan netwerken. ‘Fire and wire’: when neurons fire together, they will wire together.

Hoe vaker je netwerken doorloopt, bijvoorbeeld door herhalen of toepassen van studiestof, hoe groter, steviger en uitgebreider de netwerken worden.

Het brein is iedere seconde bezig met verbinden en aanpassen, verbinden en aanpassen. 24/7. Het brein slaapt nooit.
Plezier en motivatie zorgt voor de afgifte van stofjes die helpen netwerken te versterken.
Stress hindert de aanleg van netwerken of het gebruik er van.

Netwerken van kennis en kunde, maar ook netwerken van positieve gedachten en gevoelens, kun je zelf uitbreiden en versterken door gerichte sturing en oefening. Door vaardigheden en strategieën.

Wil je je beter voelen? Wil je een beter resultaat? Stuur en bestuur je brein. It’s yours!