Begrippenlijst

ABRvS

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State: onafhankelijk landelijk rechtscollege waar beroep kan worden ingediend tegen een beslissing op bezwaar of beslissing op beroep.

Appellant

Degene die een beroepschrift indient bij het College van Beroep voor de Examens of de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Awb

Algemene wet bestuursrecht: landelijke wetgeving die van toepassing is op bezwaar- en beroepsprocedures.
Bezwaarde Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend.
Bezwaar- of beroepschrift Schriftelijk stuk waarin je toelicht waarom je het niet eens bent met een voor of bezwaar of beroep vatbare beslissing. 

BSA

Bindend studieadvies

BSA-commissie

Facultaire commissie die de decaan adviseert omtrent het Bindend studieadvies.

CBE

College van Beroep voor de Examens: het beroepscollege als bedoeld in artikel 7.60 van de WHW waar beroep kan worden ingediend tegen besluiten genoemd in artikel 7.61 van de WHW. 

CBS

Commissie voor Bezwaarschriften Studentzaken: adviescommissie als bedoeld in artikel 7.63a van de WHW en artikel 7:13 van de Awb die advies uitbrengt aan het College van Bestuur over bezwaren van studenten. 
Gemachtigde Persoon die bevoegd is om iemand te vertegenwoordigen in de bezwaar- of beroepsprocedure. Dit kan een professionele gemachtigde zijn (advocaat) of een bekende.
Gemotiveerde beslissing Schriftelijke beslissing van het College van Bestuur of College van Beroep voor de Examens waarin de beslissing op bezwaar of beslissing op beroep wordt gemotiveerd.

Hoorzitting

Gelegenheid waarin partijen hun standpunt met betrekking tot het bezwaar of beroep mondeling kunnen toelichten. 
Minnelijke schikkingspoging Een vast onderdeel van de bezwaar- en beroepsprocedure. Verweerder wordt hierbij verzocht om in overleg met bezwaarde of appellant te onderzoeken of een minnelijke oplossing van het geschil mogelijk is.
Let op: dit houdt niet in dat er daarna ook een schikking dient plaats te vinden, maar dat hiertoe in ieder geval een poging wordt ondernomen.
Niet-ontvankelijk Een bezwaar of beroep wordt niet inhoudelijk behandeld wanneer het niet voldoet aan de wettelijke vereisten die gelden voor het in behandeling nemen ervan.
Pro forma bezwaar- of beroepschrift Een voorlopig bezwaar- of beroepschrift. In dit pro-forma stuk geef je alvast aan tegen welk besluit je in bezwaar of beroep wilt gaan (stuur dit besluit ook alvast mee) en dat de bezwaar- of beroepsgronden zullen volgen. Na ontvangst van het pro-forma bezwaar- of beroepschrift word je door het secretariaat in de gelegenheid gesteld om je bezwaar- of beroepschrift binnen een aangegeven termijn compleet te maken, zodat het bezwaar of beroep daarna verder kan worden behandeld.
Rechtsmiddelenclausule Mededeling onderaan een besluit waarin vermeld wordt welk rechtsmiddel (bezwaar of beroep) ingesteld kan worden tegen het besluit en binnen welke termijn dit moet gebeuren.
Verschoonbare termijnoverschrijding Bezwaar of beroep moet worden ingesteld binnen zes weken. Dit is een wettelijk vastgelegde termijn die aanvangt de dag nadat het besluit is bekendgemaakt (aan jou is verzonden). Wanneer deze termijn wordt overschreden, dan kan dit als gevolg hebben dat het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan niet-ontvankelijkverklaring op grond van de wet achterwege blijven, wanneer redelijkerwijs niet geoordeeld kan worden dat je in verzuim bent geweest. Daarmee wordt bedoeld dat het je niet kan worden verweten. In zo’n geval spreekt men over een verschoonbare termijnoverschrijding. Dit zal per geval worden beoordeeld. Vakantie is doorgaans geen geldige reden. 
Verweerder Degene die het besluit heeft genomen waartegen het bezwaar of beroep wordt ingesteld, bijvoorbeeld: een examencommissie of directeur van een afdeling.

WHW

Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek: landelijke wetgeving die van toepassing is op de universiteit.