Laptopadvies EWI

Voor het volgen van het onderwijs op de faculteit EWI is het een must om te beschikken over een laptop. Veel EWI studenten hebben inmiddels een laptop en we gaan ervan uit dat iedere student over een laptop beschikt. Vaste computers zullen steeds meer gaan verdwijnen ten gunste van laptopaansluitingen. Met een eigen laptop ben je dan ook niet meer afhankelijk van openingstijden van computerruimtes of beschikbaarheid van een computer in drukke periodes (tentamenperiodes of deadlines voor verslagen bijvoorbeeld).

De faculteit beschikt over een prima draadloos netwerk en vele laptopplekken met stroomvoorziening. Daarnaast kun je ook snel en makkelijk internettoegang krijgen via het vaste netwerk, handig als je grote bestanden gebruikt. Prik in met een netwerkkabel, meld je eenmalig aan en je kunt aan het werk. Alle centrale ICT voorzieningen (mail, file, print) zijn vanaf studentenlaptops bereikbaar.

Welke laptop?

We geven je het advies een Windows laptop aan te schaffen. Alle applicaties van de TU Delft kunnen in een Windows-omgeving gebruikt worden. In de meeste gevallen zijn er ook oplossingen of workarounds om applicaties op een Apple te gebruiken. 

De laptops die worden aangeboden in  het TU Delft laptopproject voldoen voor de opleidingen Technische Wiskunde en Electrical Engineering. Voor de opleiding Computer Science and Engineering is de low end laptop niet geschikt voor de grafische software die wordt gebuikt. De High End modellen zijn wel afgestemd op de eisen die de software stelt. Deelname aan het laptopproject is niet verplicht, maar de laptops van het laptopproject bevatten uitgebreide, on-site hardware garantie, zelfs op de batterij. Wanneer je een andere laptop (niet TU Delft laptopproject, maar bijvoorbeeld Surfspot) koopt, zijn hardwareproblemen je eigen verantwoordelijkheid. Er zijn dan geen vervangende laptops beschikbaar. 

Besluit je zelf een laptop aan te schaffen, let dan op het volgende:

  • Geschikt voor Windows 10 (64-bits)
  • Een multicore (quadcore) processor
  • Een discrete (dedicated) grafische kaart*
  • Tenminste 16 GB RAM (aanbevolen 32 GB)
  • Tenminste 512 GB opslag (aanbevolen 1 TB)
  • Minimaal 15” Full HD scherm (1920 x 1080)

* 3D-pakketten hebben qua grafische kaarten uiteenlopende eisen. Het is verstandig om de vereisten bij de diverse softwareontwikkelaars op te zoeken. Tip: googel op systeemvereisten (system requirements) naam software.

De studentenhelpdesk (SID-Drebbelweg) zorgt voor adequaat advies en ondersteuning met betrekking tot de (studenten)laptop en gebruik tijdens de studie. SID adviseert ook over veilig computergebruik: hoe te handelen om dataverlies te voorkomen en viruspreventie. Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor back-ups.

Apple

Voor je studie maak je vooral gebruik van Windows software die vaak niet in een Apple MacOS versie beschikbaar is. Een Mac is daardoor minder geschikt voor je studie. Op een Mac met een Intel processor (bijv. de i7 processor) kun je deze Windows software via een omweg toch gebruiken. Volg daarvoor de Bootcamp handleiding van Apple. Je hebt wel een Windows 10 installatiebestand en serienummer nodig (verkrijgbaar via Surfspot) en behoorlijk veel vrije schijfruimte.

Inmiddels worden er door Apple ook Mac’s aangeboden met een Apple M1 processor. Deze processor is niet compatible met de Intel processoren waardoor er geen Intel versie van Windows 10 op kan worden geïnstalleerd en derhalve zijn deze Mac’s minder/niet geschikt voor je studie.

Software

De benodigde software is voor alle studenten nu te downloaden via de sofware portal. Klik hier voor meer informatie.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het installeren van de benodigde software, maar als je er niet uitkomt, helpt SID-EWI je bij het installeren van software en biedt assistentie bij het gebruik van software.