Humans of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science

Jan van Gemert

Heer en meester zijn over wat je kan maken op de computer vind ik fascinerend. En dan vooral het onderdeel kunstmatige intelligentie, hoe je een computer zelf kan laten nadenken.

Jan van Gemert is assistent professor en hoofd van het Computer Vision Lab. Hij is sinds 2,5 jaar aan de TU Delft verbonden en zijn onderzoeksinteresse richt zich op kunstmatige intelligentie en meer specifiek op ‘computer vision’. ‘Computer vision’ is het automatisch herkennen van beelden en video’s door een computer. De computer neemt als het ware de rol van menselijke ogen over. Omdat hierbij diepe neutrale netwerken worden gebruikt (die in staat zijn complexe input te verwerken), wordt dit ook wel ‘deep learning’ genoemd. Jan onderzoekt specifiek hoe je kennis kan toevoegen aan ‘deep learning’ methodes zodat er efficiënter geleerd kan worden door de computer.

Jan: “Ik vind het geweldig om goede onderzoeksvragen te stellen, bezig te zijn met nieuw onderzoek waar niemand anders mee bezig is en dingen aan het werk te krijgen. Heer en meester zijn over wat je kan maken op de computer vind ik fascinerend. En dan vooral het onderdeel kunstmatige intelligentie, hoe je een computer zelf kan laten nadenken. Het leuke aan het gebruik van beelden en video’s is dat beelden heel makkelijk te bevatten zijn voor de mens, maar enorm moeilijk te begrijpen zijn voor een computer. Dan krijg je ontzag voor wat de mens kan!”

Filmpje
Bij deze een voorbeeld van werk van de Universiteit van Cambridge, waarin pixels gelabeld worden van een doorgaande straat. Klik hier voor het filmpje