Archief

438 resultaten

25 mei 2018

Officiële lancering e-Refinery

Officiële lancering e-Refinery

Op dinsdag 22 mei stond het Process & Energy lab bol van e-Refinery: het gloednieuwe consortium dat met een unieke integrale aanpak, van materiaal tot en met processen en opschaling, de chemische –en energie-industrie helpt te elektrificeren en decarboniseren.

30 april 2018

Frans Oliehoek uitgenodigd voor IJCAI-ECAI-18

Frans Oliehoek uitgenodigd voor IJCAI-ECAI-18

Frans A. Oliehoek, universitair hoofddocent bij de Interactive Intelligence-groep, is uitgenodigd om een presentatie te geven in de IJCAI-ECAI 2018 Early Career Spotlight-track.

27 april 2018

Publicatie Nature Scientific Reports: stranden dijen wereldwijd uit

Publicatie Nature Scientific Reports: stranden dijen wereldwijd uit

We zijn gek op strandvakanties en ongeveer een kwart van de wereldbevolking woont langs de kust vanwege de gunstige economische ligging. Maar hoe kustgebieden zich in de loop der jaren wereldwijd ontwikkeld hebben, was tot nu toe echter nauwelijks in beeld. Delftse wetenschappers brengen hier nu verandering in. Onderzoekers van Deltares, TU Delft en IHE hebben 50.000 stranden over een periode van 35 jaar geanalyseerd. Hun bevindingen presenteren zij vandaag in Nature Scientific Report.

23 april 2018

KNAW kiest Kofi Makinwa

KNAW kiest Kofi Makinwa

Prof. Dr. Kofi Makinwa, hoogleraar Electronic Instrumentation en voorzitter van de sectie micro-elektronica bij de faculteit EWI, is verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

22 april 2018

Moeten robots een aparte juridische status krijgen? Een twistgesprek.

Rob van den Hoven van Genderen is voorstander van het voorstel van het Europees Parlement om robots een juridische status te geven. Koen Hindriks acht het gevaarlijk. Een twistgesprek per mail onder leiding van Lotfi El Hamidi.

16 april 2018

Experts: 'Levensgevaarlijk om robots mensenrechten te geven'

Het Europees Parlement overweegt robots dezelfde rechtspersoonlijke status als mensen te geven. Levensgevaarlijk, vinden ruim 150 experts.

13 april 2018

Pavol Bauer, Gautham Ram and Menno Kardolus awarded “Most Significant Innovation in Electric Vehicles” prize

Pavol Bauer, Gautham Ram and Menno Kardolus awarded “Most Significant Innovation in Electric Vehicles” prize

12 april 2018

‘Vaderlijk’ en ‘moederlijk’ DNA van schimmels op verschillende momenten actief

‘Vaderlijk’ en ‘moederlijk’ DNA van schimmels op verschillende momenten actief

Veel paddenstoelen hebben twee verschillende kernen in hun cellen, een van de ‘vader’ en een van de ‘moeder’. Onderzoekers van de universiteiten Delft, Utrecht en Wageningen hebben nu ontdekt dat de genen van de ouderlijke DNA’s op verschillende momenten in de ontwikkeling van de paddenstoel tot expressie komen. “Dit betekent dus dat als genen worden geïdentificeerd die betrokken zijn bij paddenstoelvorming, we voortaan eerst moeten uitzoeken of de vaderlijke of de moederlijke kern actief is,” aldus promovendus Thies Gehrmann van de TU Delft. De resultaten van het onderzoek zijn op 11 april gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

11 april 2018

Zorgrobot Pepper aan het werk in Schiedams ziekenhuis

Voor het eerst in Nederland is er een zorgrobot aan de slag gegaan in een ziekenhuis. Op de verpleegafdeling van het Franciscus Vlietland in Schiedam wordt de pratende robot Pepper ingezet om vragen te stellen aan patiënten bij hun opname.

29 maart 2018

KPN en TU Delft gaan samenwerken aan nieuwe ICT-technologieën

Telecom en ICT-dienstverlener KPN en TU Delft zijn een strategische samenwerking aangegaan met als doel hoogwaardige nieuwe technologie te ontwikkelen op het gebied van 5G, blockchain en kunstmatige intelligentie. Met de samenwerking onder de naam NExTWORKx spelen beide partijen in op de exponentiële en disruptieve technologieën van de toekomst en dragen zij bij aan de verdere ontwikkeling van talent.

23 maart 2018

Elektrische auto direct en snel op te laden via zonnepanelen

Elektrische auto direct en snel op te laden via zonnepanelen

Onderzoeker Gautham Ram Chandra Mouli ontwikkelde een systeem waarmee elektrische auto’s direct en snel zijn op te laden met zonnestroom.

20 maart 2018

Else Kooi Award 2018 voor Dr. Michel Antolović

14 maart 2018

Een magazine gevuld met science stories & infographics!

Een magazine gevuld met science stories & infographics!

De artikelen en infographics van ons Nodes EEMCS Science blog hebben we gebundeld in het Engelstalige magazine ‘EEMCS Nodes Volume I’.

13 maart 2018

Logic and Learning

I will provide a gentle introduction to the use of logic within machine learning. The motivation for using logic in machine learning is twofold. First, it fits within the explainable AI trend, that is, unlike deep networks, logical models are understandable and interpretable. Second, by using relational or first order logic to represent learned models, one obtains very expressive models that can cope with complex structured data and that allow one to use background knowledge while learning. These properties explain why there are many applications of logic and learning, ranging from the analysis of social networks, to bio- and chemo-informatics, business data, the semantic web, action- and activity learning, computer vision and robotics.

12 maart 2018

Eurographics 2018

Eurographics 2018

The 39th Eurographics conference will be held on April 16-20, 2018 in Delft, The Netherlands. Delft University of Technology will host the conference.

06 maart 2018

Succesvolle cursus voor TenneT deskundigen door ESE

Succesvolle cursus voor TenneT deskundigen door ESE

In februari gaf de Electrical Sustainable Energy Groep een lezing voor TenneT deskundigen uit verschillende sectoren. Zij namen deel aan de ‘Electrical Power Systems of the Future Academic Course’ door Mart van der Meijden.

22 februari 2018

Felienne Hermans won de Open Education Award for Excellence

Felienne Hermans won de Open Education Award for Excellence

Felienne Hermans (Software Engineering Groep) won de ‘2018 Open Education Award for Excellence’.

20 februari 2018

Flitsende start van project ‘Virtual Referee’

Flitsende start van project ‘Virtual Referee’

Vinay Balaji is masterstudent aan de faculteit EWI van de TU Delft. Vinay kwam met het idee van de 'Virtual Referee’, een technologie die voetbalscheidsrechters helpt te bepalen of er wel of geen sprake is van buitenspel of van een penalty.

19 februari 2018

Bescherming van het toekomstige stroomnetwerk

Bescherming van het toekomstige stroomnetwerk

Windturbines en zonnepanelen vormen slechts het zichtbare deel van de groene energietransitie. Het hoogspanningsnet, een van de meest complexe systemen ooit door de mens ontworpen, ondergaat zijn eigen transitie om voldoende betrouwbaarheid te kunnen blijven garanderen in een toekomst die afstevent op 100% gedistribueerde stroomproductie.

19 februari 2018

Lina Sarro won de IEEE Robert Bosch Micro & Nano Electro Mechanical Systems Award

Lina Sarro (ME) heeft de IEEE Robert Bosch Micro & Nano Electro Mechanical Systems Award gewonnen. De prijs werd uitgereikt door de voorzitter van de IEEE Electron Device Society tijdens de openingsceremonie van de IEEE MEMS 2018 Conferentie in Belfast.

12 februari 2018

Subsidie voor het ontwerpen van een online monitoring & diagnose systeem voor HVDC GIS

Armando Rodrigo Mor (Electrical Sustainable Energy Groep) heeft een subsidie voor het project genaamd 'DC GIS Technology Demonstrator' ontvangen binnen het Europese H2020 project PROMOTioN.

12 februari 2018

Piet Van Mieghem heeft een certificaat ontvangen van het Christoffel Plantin Fonds

Piet Van Mieghem, professor die een leerstoel op het gebied van ‘Telecommunication Networks’ bekleedt en voorzitter is van de ‘Network Architectures & Services Group’, heeft van de Belgische ambassadeur Chris Hoornaert, een certificaat van het Christoffel Plantin Fonds ontvangen.

08 februari 2018

Vinay Balaji ontving een cheque voor zijn Virtual Referee project

Vinay Balaji ontving een cheque voor zijn Virtual Referee project

Het Universiteitsfonds heeft een cheque uitgereikt aan master student Vinay Balaji en zijn supervisor Marco Zuniga (Embedded Systems Groep). Met dit geld kan hij een proefopstelling maken waarbij voetballers, voorzien van sensoren, spelsituaties nabootsen. ‘Virtual Referee’ is een techniek die de scheidsrechter helpt en voetbal eerlijker maakt.

07 februari 2018

NWO subsidie voor het Delft Power System Protection Centre

Het TU Delft Power System Protection Centre (PSPC), onder leiding van Marjan Popov (van de Electrical Sustainable Energy Groep) heeft een subsidie van NWO gekregen voor het onderzoek getiteld: ‘Resilient Synchromeasurement-based Grid Protection Platform’.

05 februari 2018

TU Delft staat sterk op de 2018 “Chip Olympics”

TU Delft staat sterk op de 2018 “Chip Olympics”

TU Delft levert jaarlijks een aanzienlijke bijdrage aan de ‘International Solid-State Circuits Conference’.

01 februari 2018

Clive Brown van Oxford Nanopore op kickoff Bioengineering Institute

Op dinsdag 27 maart lanceert de TU Delft het Delft Bioengineering Institute. Hoofdspreker is Clive Brown, chief technology officer bij DNA sequencing-specialist Oxford Nanopore Technologies.

01 februari 2018

Subsidie voor een prognose systeem van waterstanden

Subsidie voor een prognose systeem van waterstanden

Martin Verlaan (afdeling Mathematical Physics van EWI), CiTG, AE, het Duits Federaal Agentschap voor Cartografie & Geodesie en Deltares hebben een subsidie van 'STW Open technologie programma' ontvangen voor de ontwikkeling van een prognose systeem van de water dieptes in de Nederlandse Noordzee.

31 januari 2018

Eline Rietberg heeft de ICOIN Best Paper Award gewonnen

Eline Rietberg heeft de ICOIN Best Paper Award gewonnen

Op de 32e ‘International Conference on Information Networking’ (ICOIN 2018) in Thailand, heeft Eline Rietberg (een voormalig student van EWI) de Best Paper Award gewonnen. De titel van het paper is: ‘Analyzing Information Availability in ICN under Link Failures’. Die een resultaat is van een project uitgevoerd bij TNO.

24 januari 2018

TU Delft ontwikkelt virtuele coach voor patiënten met posttraumatische stressstoornis

TU Delft ontwikkelt virtuele coach voor patiënten met posttraumatische stressstoornis

Een virtuele coach kan in de toekomst positief bijdragen aan de therapie van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals oorlogsveteranen en slachtoffers van seksueel misbruik tijdens hun jeugd. Zo’n coach kan patiënten motiveren om hun therapie vol te houden en hen helpen met het ophalen van traumatische herinneringen als onderdeel van een exposuretherapie. Myrthe Tielman, die op donderdag 25 januari aan de TU Delft promoveert, ontwikkelde de virtuele coach.

19 januari 2018

Inald Lagendijk is benoemd tot Distinguished Professor

Inald Lagendijk is benoemd tot Distinguished Professor

Afgelopen december heeft het College van Bestuur Inald Lagendijk benoemd tot Distinguished Professor Computing-based Society. Hij werd onder andere benoemd op grond van de belangrijke bijdrage die hij heeft geleverd aan het ontwerpen en definiëren van het nieuwe aandachtsgebied Computing-based Society.

19 januari 2018

Felienne Hermans wint de Techionista Award - Tech inspirator

Felienne Hermans wint de Techionista Award - Tech inspirator

Felienne won op 18 januari een van de vijf Techionista Awards. Dé awards voor vrouwelijk techtalent werden uitgereikt door Techionista.com. De trotse winnaars van de nieuwe awards mogen zich volgens de professionele vakjury en het Nederlandse publiek de 5 meest talentvolle, inspirerende, baanbrekende en ondernemende tech-vrouwen van Nederland noemen.

15 januari 2018

Afstudeeronderzoekers TU Delft vinden vaste thuisbasis bij Fox-IT

Afstudeeronderzoekers TU Delft vinden vaste thuisbasis bij Fox-IT

Afstudeeronderzoekers van de TU Delft wisten altijd al hun weg te vinden naar beveiligingsbedrijf Fox-IT maar sinds kort hebben de Delftse ‘buren’ de intentie uitgesproken hun samenwerking verder te intensiveren. Vanuit een gezamenlijk perspectief; ‘samenwerken aan een veiligere digitale samenleving, en het bedenken van innovatieve oplossingen in cyber security’ hebben de TU Delft en Fox een gezamelijke onderzoeksagenda opgesteld. Door onderzoekers van de TU Delft een vaste plek in het bedrijf te geven kan er gedegen maar vlot en zonder (veiligheids)belemmeringen gewerkt worden aan gezamenlijke onderzoeksprojecten.

11 januari 2018

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender. Deze en nog vijf andere robots zijn op donderdag 18 januari te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

28 december 2017

Voorstel ‘Energy Intranets’ is goedgekeurd

Het voorstel ‘Energy Intranets’ is goedgekeurd binnen de NWO call ‘Energiesysteemintegratie & Big Data’. Diam werkt voor dit onderzoek samen met CWI, UvA, Universiteit Utrecht, Sympower en SURFsara.

27 december 2017

Test of Time Award - Middleware Conference 2017

Jan Rellermeyer en zijn co-autheurs Gustavo Alonso en Timothy Roscoe (beide werkzaam bij ETH Zurich) hebben de Test of Time Award gewonnen.

27 december 2017

Video - DESHIMA Sterrenkijken & Nanotechnologie

Video - DESHIMA Sterrenkijken & Nanotechnologie

Veronderstel dat je kan terugkijken in ruimte en tijd naar het vroege begin van ons universum.

21 december 2017

Diam gaat onderzoek doen voor de Brandwonden Stichting

Diam gaat onderzoek doen voor de Brandwonden Stichting

Fred Vermolen heeft een project voor een PhD student gekregen van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Het project heeft als titel: ‘Het in kaart brengen van de contractie- en hypertrofische processen van brandwondenlittekens middels computersimulaties’.

21 december 2017

DIAM succesvol bij call vanuit de wiskundeclusters in NL

NWO heeft acht nieuwe PhD posities gehonoreerd voor projecten binnen de wiskundeclusters in Nederland.

18 december 2017

Staal statistiek in het DENS onderzoeksprogramma om productontwikkeling van staal te verbeteren

Staal statistiek in het DENS onderzoeksprogramma om productontwikkeling van staal te verbeteren

In een gezamenlijk programma van het Materials innovation institute (M2i), Tata Steel Europe in IJmuiden, de technische universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven en het Max Planck Institut für Eisenforschung in Düsseldorf, gaan academische en industriële onderzoekers samenwerken om de productontwikkeling van staal te verbeteren.

12 december 2017

Boost voor high performance computing door samenwerking faculteiten

Boost voor high performance computing door samenwerking faculteiten

TBM en onderzoeksafdelingen van de faculteiten CiTG en EWI werken sinds een aantal maanden samen door hun High Performance Computing (HPC) capaciteit te bundelen in het zogenaamde INSY cluster. Bij TBM bestond deze wens al acht jaar, maar toen was de tijd voor een dergelijke samenwerking nog niet rijp.