Archief

523 resultaten

02 februari 2022

Bouwflix – Ervaar de bouwplaats digitaal

Bouwflix – Ervaar de bouwplaats digitaal

Docenten, studenten en bouwpraktijk ervaren een kloof tussen de bouwkundige aan het bureau en de vakman/vrouw op de bouwplaats. De beginnende bouwkundige heeft een grote afstand tot de bouwplaats, en kan zich daardoor moeilijk staande houden in contacten met aannemers en uitvoerders.

01 februari 2022

Klimaatmigratie en investeringen in vastgoed

Klimaatmigratie en investeringen in vastgoed

Klimaatmigratie, of de verplaatsing van mensen als gevolg van klimaatverandering, zal in de toekomst naar verwachting gaan toenemen. Het Internal Displacement Monitoring Centre voorspelt bijvoorbeeld dat jaarlijks 14 miljoen mensen ontheemd kunnen raken door rampen. Waar zullen de mensen heengaan, en waarheen - en waarom? Hoe kunnen wij, als samenleving, deze verandering op een rechtvaardige manier beheren?

25 januari 2022

Circular water stories worldwide

Circular water stories worldwide

Over de hele wereld hebben mensen natuurlijke waterstromen omgevormd tot ingenieuze en gecontroleerde watersystemen waardoor indrukwekkende cultuur en urbane landschappen zijn ontstaan. Traditionele watersystemen zijn alomvattende systemen die nauw verbonden zijn met het bestaande landschap, de mensen die het landschap bewonen en bewerken, de dieren en planten.

12 januari 2022

Woningcrisis en woonconcepten voor senioren

Woningcrisis en woonconcepten voor senioren

Recent wordt veel gediscussieerd over de rol van doorstroming van senioren in de wooncrisis. Ongetwijfeld komen er woningen vrij als senioren zouden (kunnen) verhuizen. Maar wat willen senioren die groot wonen zelf? Wat zijn hun woonwensen en dilemma’s? Kunnen nieuwe woonconcepten waarbij delen en collectiviteit centraal staan een bijdrage leveren aan de doorstroming? En hoe kunnen deze nieuwe woonconcepten ontwikkeld en ontworpen worden zodat ze aansluiten bij de behoeftes van senioren?

21 december 2021

Hydrogen rocks – mogelijkheden van waterstof bij mondiale energietransitie

Hydrogen rocks – mogelijkheden van waterstof bij mondiale energietransitie

Een open acces boek bespreekt de mogelijkheden van waterstof bij een mondiale hernieuwbare energietransitie en de positie van Nederland met daarin een variëteit van aandachtspunten zoals: techniek, toepassingsgebieden, geopolitiek, sociale aspecten en de waterstofeconomie. Zo is er over de breedte bezien wat de (on)mogelijkheden van waterstof zijn en met name wat dit kan betekenen voor Nederland en Europa.

21 december 2021

NWO subsidie voor WEF project Zuid-Afrika

NWO subsidie voor WEF project Zuid-Afrika

Meer inzichten verkrijgen in de historische verbondenheid tussen water, energie en voedsel, de zogenaamde water-energy-food (WEF)-nexus is nodig om de toekomst duurzame ruimtelijke ontwikkelingen in Zuid-Afrika te stimuleren. Een NWO-subsidie voor een nieuw onderzoeksproject is bedoeld om een leeromgeving op te richten. Hierin wordt theoretisch en methodologische kennis ontwikkeld waarin de ruimtelijke dynamiek en de lange-termijn interacties tussen water, energie en voedsel worden geanalyseerd. Met de te verwachte resultaten wil het project bijdragen aan een duurzame visie op de herbestemming van extractie landschappen in het algemeen en in Zuid Africa in het bijzonder.

20 december 2021

Kwantitatieve gegevens collaboratieve huisvesting

Kwantitatieve gegevens collaboratieve huisvesting

Kwantitatieve gegevens over collaboratieve huisvesting zijn momenteel versnipperd of zelfs alleen op aanvraag beschikbaar, en het ontbreekt aan standaarddefinities. Dit verhindert een vergelijkend begrip van de uitdagingen en kansen die deze huisvestingsvormen bieden. Bovendien zijn vergelijkende gegevens nodig om wederzijds leren en communicatie tussen gebruikers in verschillende landen en regio's te vergemakkelijken.

16 december 2021

Scriptieprijs voor 3D reconstructie van gebouwmodellen

Scriptieprijs voor 3D reconstructie van gebouwmodellen

Het reconstrueren van 3D-modellen van gebouwen is van cruciaal belang voor veel stedelijke toepassingen, zoals stadsplanning, analyse van het zonnepotentieel en, -simulatie van stedelijke stromen zoals wind en warmte. Toch is dit nog steeds een onbeantwoord probleem in het vakgebied van geo-informatie, remote sensing en aanverwante gebieden. Bestaande technieken vereisen laserscans van hoge kwaliteit als input. Dit brengt uitdagingen met zich mee voor de inwinning van data. Bovendien worden de gebouwmodellen in de bestaande platforms (zoals Google Earth) gerepresenteerd door veel driehoeken. Een dergelijke representatie is dus niet werkbaar voor de latere verwerking en toepassing.

14 december 2021

Architecture Drawing Prize 2021 voor handgetekende graphic novel

Architecture Drawing Prize 2021 voor handgetekende graphic novel

Met zijn inzending 'Reconfiguring Addis Ababa's Narratives - Storytelling for Architecture' is Antonio Paoletti, - masterstudent van en nu alumnus- van de Global Housing afstudeerstudio 'Addis Ababa Living Lab' (2019-2020) uitgeroepen tot winnaar van de handgetekende categorie van de internationale Architecture Drawing Prize 2021.

09 december 2021

Samen een wijk ontwerpen in een digitaal poldermodel

Samen een wijk ontwerpen in een digitaal poldermodel

Het EquiCity project gebruikt een computerspel om diverse inbrengen voor stedelijke herontwikkeling te combineren. Vorige week vond de eerste openbare test plaats.

07 december 2021

Unesco-leerstoel Water, Ports and Historic Cities toegekend aan hoogleraar Carola Hein

Unesco-leerstoel Water, Ports and Historic Cities toegekend aan hoogleraar Carola Hein

Waterrijke steden, zoals havensteden, hebben veelal een rijke geschiedenis. Ze staan daarbij in de frontlinie van klimaatverandering, migratie, urbanisatie en veel andere grote ontwikkelingen en uitdagingen. De adaptatie naar steeds nieuwe omstandigheden laat erfgoedsporen na in de havenstad. Hoe kunnen we leren van deze geschiedenis voor vraagstukken in de toekomst?

30 november 2021

Bouwen in hout is slecht voor het milieu. Feit of fictie?

Bouwen in hout is slecht voor het milieu. Feit of fictie?

Klimaatverandering en materiaalschaarste, in combinatie met woningnood, vragen acuut om alternatieve materialen die de milieuschade van de bouw beteugelen. Biobased materialen, en in het bijzonder de nieuwste generatie massahoutproducten, kunnen een essentiële rol spelen en een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal en circulair maken van de bouw.

27 november 2021

Studentenwerk Stad × Ruimte: Cross-section thinking

Studentenwerk Stad × Ruimte: Cross-section thinking

De ondergrond krijgt meer ruimte in het ontwerpen van de gebouwde omgeving. De Vlaams-Nederlandse ontwerpstudie Stad × Ruimte werkte samen met de interdisciplinaire masterstudio Architecture & Urban Design door studenten de nadruk te laten leggen op de verticale doorsnede tijdens het ontwerpen. Het studentenwerk, dat de kansen onderzoekt van ondergronds bouwen en leven in Amsterdam en daarbuiten is, samen met het werk van de professionele ontwerpteams, tot en met 6 februari 2022 te zien in een tentoonstelling.

21 november 2021

Tijdreizen: Digitaal archief van de Amsterdamse ondergrond voor circulaire bouwpraktijken

Tijdreizen: Digitaal archief van de Amsterdamse ondergrond voor circulaire bouwpraktijken

In de zomer van 2020 stortte een deel van een kademuur in Amsterdam in, en in 2010 werd de aanleg van een parkeerterrein in Amsterdam gehinderd door oude rioolleidingen. Nieuwe duurzame elektrische systemen worden gebouwd bovenop op de fundamenten waar in de 19e eeuw de industrie floreerde. Carola Hein ontving een Kiem Grant om onzichtbare historische ondergrondse structuren in een dichtbebouwde historische stad in kaart te brengen. "Wij stellen dat echt circulaire bouwpraktijken in oude steden slimme interfaces vereisen die het circulaire gebruik van gegevens uit het verleden mogelijk maken bij het plannen van de toekomst", aldus Carola Hein.

15 november 2021

Prijs voor publicatie Reglazing Modernism

Het boek Reglazing Modernism, geschreven door Uta Pottgiesser, biedt 20 diepgaande casestudies van iconen van de moderne architectuur in zowel Europa als Noord- en Zuid-Amerika. Het boek concentreert zich op ingrepen in staalskelet beglazingen en biedt een kritische beoordeling van historische gebouwschillen, hun waarden, schade en mogelijkheden. Terwijl het ook opkomende technologieën onderzoekt die betere prestaties van de gebouwschil en het gebouw in de toekomst kunnen bieden. Aan de hand van een selectie van 20 iconische gebouwen in Europa en de VS, documenteert het boek de huidige technologische status van de drie meest gebruikte strategieën van vandaag: restauratie, rehabilitatie, en vervanging.

11 november 2021

Zhuo-ming Shia: TU Delft Best Graduate

Zhuo-ming Shia: TU Delft Best Graduate

Vandaag, 11 november, organiseerde het Universiteitsfonds Delft de TU Delft Best Graduate Award Ceremony. Acht beste afstudeerders van de TU Delft presenteerden online hun excellente afstudeerscriptie. De prestigieuze titel TU Delft Best Graduate 2021 ging naar ir. Zhuo-ming Shia, afgestudeerd aan de Faculteit Bouwkunde.

11 november 2021

Een toolkit voor aantrekkelijke duurzame stationsgebieden

Een toolkit voor aantrekkelijke duurzame stationsgebieden

Hoe kunnen stations in de post-covidsituatie nog steeds interessante plaatsen worden om 'heen te gaan' en 'te zijn' voor iedereen? En hoe kunnen we de mobiliteitstransitie verbeteren, zodat deze naadloos aansluit en er openbare ruimte ontstaat voor meer uitnodigende en aantrekkelijke stations voor mensen en met minder auto's. Dat is de onderzoeksvraag van het Project WALK-IN waarvoor Dr. Manuela Triggianese een KIEM Grant heeft ontvangen.

02 november 2021

Koopprijzen op Nederlandse woningmarkt stijgen naar historische hoogte

Koopprijzen op Nederlandse woningmarkt stijgen naar historische hoogte

Een onverminderd grote latente vraag naar koopwoningen, onvoldoende aanbod van nieuwbouwwoningen en bestaande woningen, en een toegenomen financieringsruimte vormen in combinatie de onderliggende oorzaak van de enorme prijsstijgingen op de koopwoningmarkt in het derde kwartaal 2021. Ook het aanbod te koop staande woningen in de bestaande woningvoorraad is nog niet eerder zo laag geweest als in dit kwartaal. En teruglopend aantal verkopen van woningen en huishoudens die steeds meer risico’s nemen bij het afsluiten van hun hypotheek, vormen de andere kant van de medaille.

02 november 2021

"Re3 Glass" onderzoek vertegenwoordigt thema "Klimaatverandering" bij EU-Parlamentarium

"Re3 Glass" onderzoek vertegenwoordigt thema "Klimaatverandering" bij EU-Parlamentarium

Ondanks de indruk dat glas 100% te recyclen is, wordt de overgrote meerderheid van de dagelijkse glasproducten niet hergebruikt. Het project "Re3 Glass" toont dat dit zeker anders kan. Met speciaal gegoten glascomponenten gemaakt van glasafval is het project "Re3 Glass" nu geselecteerd om het thema "klimaatverandering" te vertegenwoordigen in het Parlamentarium - het bezoekerscentrum van het Europees Parlement in Brussel.

29 oktober 2021

TU Delft presenteert acht Best Graduates 2021

TU Delft presenteert acht Best Graduates 2021

Vandaag, 29 oktober, maakt het Universiteitsfonds Delft de acht Best Graduates 2021 van de TU Delft bekend. Elk jaar selecteren de acht faculteiten van de TU Delft hun beste afstudeerder. Op 11 november, tijdens de TU Delft Best Graduate Award Ceremony, zullen de ingenieurs ieder hun persoonlijke verhaal vertellen achter hun innovatief onderzoek en presenteren ze de resultaten van hun afstudeerscriptie. Kom je ook?

28 oktober 2021

De visie van Nico Tillie op een groene campus

De visie van Nico Tillie op een groene campus

De campus is een visitekaartje van de TU Delft, zegt onderzoeker en landschapsarchitect Nico Tillie (faculteit Bouwkunde en Urban Ecology Lab), en zou een proeftuin moeten zijn voor de steden van de toekomst.

26 oktober 2021

Archiprix selectie 2022 bekend

Archiprix selectie 2022 bekend

Ieder najaar worden de beste afstudeerprojecten van de faculteit Bouwkunde geselecteerd en tentoongesteld in de expositie. De jury selecteerde de negen beste projecten voor deelname aan de toonaangevende Archiprix, de jaarlijkse prijsvraag voor aanstormend ontwerptalent. De negen projecten werden geselecteerd uit 44 projecten, die samen de breedte van de verschillende specialisaties van het vakgebied goed in beeld brengen.

18 oktober 2021

Reflecties van twee betrokkenen over BK Expo "Together! De toekomst van het wonen"

Reflecties van twee betrokkenen over BK Expo "Together! De toekomst van het wonen"

Wat is een betere manier om nieuwe vormen van samenleven te inspireren dan door middel van design? Via de BK Expo kregen medewerkers en studenten van de TU Delft de kans om innovatieve ontwerpbenaderingen voor co-creatie te laten zien. Sara Brysch en Anne Kockelkorn reflecteren op hun eigen bijdragen en de relevantie van de tentoonstelling, die nog tot 29 oktober te bezoeken is bij de faculteit Bouwkunde.

15 oktober 2021

BK aanwezig met twee projecten bij Dutch Design Week

BK aanwezig met twee projecten bij Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) is er aandacht voor twee projecten van onze faculteit: een duurzame circulaire tussenwand van mycelium en een glazen vakwerk voor het zichtbaar maken van krachten in een constructie.

06 oktober 2021

BK studenten maken het Europe Readr-paviljoen

BK studenten maken het Europe Readr-paviljoen

Op 22 september was de officiële opening van het Europe Readr-paviljoen dat is gemaakt door de studenten van de faculteit Bouwkunde. Het startevenement begon met de officiële opening van het Europe Readr-paviljoen, dat onderdeel is van TU Delft's betrokkenheid bij het New European Bauhaus initiatief, waarbij gewerkt wordt aan mooiere, duurzamere en inclusievere vormen van samenleven.

22 september 2021

Staalslakken worden groene oase

Staalslakken worden groene oase

In het ontwerpvak genaamd 'Making' bedacht Tom Jaring samen met medestudenten om iets te doen met een van de grootste industriële afvalstromen van Nederland: staalslakken. Dit afvalproduct ontstaat bij Tata Steel bij de productie van staal. 'Staalslakken nemen CO2 en stikstof op en zouden dus prima als geluidswal kunnen dienen'. Stelt Tom. Vlak voor de zomervakantie is Tom Jaring met de uitwerking van dit idee tot businessplan uitgeroepen tot winnaar van het BK Launch Studio.

22 september 2021

Observaties van strategische partnerschappen in de bouwsector

Observaties van strategische partnerschappen in de bouwsector

Gebouwen in de EU zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het totale energieverbruik. Het verhogen van de energie-efficiëntie van woningen is belangrijk om de energie-efficiëntiedoelstellingen van de EU en de vermindering van de CO2-uitstoot te bereiken. Woningcorporaties en de bouwsector moeten nauwer samenwerken om dit doel te bereiken. Jelle Koolwijk van MBE heeft voor zijn onderzoek naar strategische partnerschappen onlangs de Research, Innovation, Sustainability and Enterprise (RISE) AWARD gewonnen.

21 september 2021

Inleiding tot de ruimtelijke syntaxis in stedelijke studies - Open access boek

Inleiding tot de ruimtelijke syntaxis in stedelijke studies - Open access boek

In augustus 2021 verscheen het open access boek met een uitgebreide inleiding tot de ruimtelijke syntaxis methode en theorie voor afgestudeerde studenten en onderzoekers. Het biedt een stap-voor-stap benadering voor de toepassing ervan in stedelijke planning en ontwerp. Dit boek heeft als doel de toegankelijkheid van de space syntax methode voor het eerst te vergroten voor alle afgestudeerde studenten en onderzoekers die zich bezighouden met de gebouwde omgeving.

21 september 2021

Poëzie van het Mogelijke. Methodes van Architectonische Analyse en Verbeelding

Poëzie van het Mogelijke. Methodes van Architectonische Analyse en Verbeelding

Op vrijdag 1 oktober geeft Klaske Havik, Hoogleraar Methods of Analysis & Imagination haar intreerede. In haar inaugurele rede zal ze een licht werpen op hoe creatieve verbeelding werkt en hoe deze wordt gebruikt in verschillende disciplines, zoals bijvoorbeeld de literatuur.

17 september 2021

Van godshuis naar starterswoning

Van godshuis naar starterswoning

Oud-bouwkundestudent Nima Morkoç kocht tijdens zijn studie de leegstaande Julianakerk op Heijplaat om er met vrienden te wonen. Toen sloeg het noodlot toe; het monumentale onderkomen ging in vlammen op. Nu, vier jaar later, wijst alles erop dat de afgebrande kerk herrijst in de vorm van vier woningen. “Dat is de grootste opgave voor onze generatie architecten: betaalbare woonruimte maken.” aldus Nima.

02 september 2021

Watersystemen in de Randstad - open access publicatie OverHolland

Watersystemen in de Randstad - open access publicatie OverHolland

Waterbeheer en cultureel erfgoed zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de nieuwe editie van OverHolland staat het watersysteem van de Randstad centraal. Dat systeem wordt beschouwd als de motor achter de opkomst van Holland.

01 september 2021

Variable Stiffness uitgelicht op PostNL en TU Delft postzegels

Variable Stiffness uitgelicht op PostNL en TU Delft postzegels

Op het nieuwe postzegelvel van PostNL en TU Delft gaat alle aandacht uit naar het innovatieve vermogen van ons land. De postzegels laten zien dat de innovaties op allerlei gebieden worden toegepast. Een van de tien TU Delft innovaties is Variable Stiffness, een futuristische chaise longue, 3D-geprint door een robot, die vervormbaar is tot een ligstoel (en weer terug).

18 augustus 2021

Grote krapte en forse prijsstijgingen op koopwoningmarkt houden aan

Grote krapte en forse prijsstijgingen op koopwoningmarkt houden aan

Het aanbod te koop staande woningen in de bestaande woningvoorraad is nog niet eerder zo laag geweest als in het tweede kwartaal van 2021. Tegelijkertijd trekt het aanbod van nieuwbouw-koopwoningen het laatste anderhalf jaar onvoldoende aan en valt in het eerste kwartaal van 2021 zelfs onverwachts fors terug. De latente vraag naar koopwoningen blijft echter onverminderd groot. Het resultaat is een ongekende krappe koopwoningmarkt en wederom een forse koopprijsstijging.

04 augustus 2021

Comenius-beurs Teaching Fellowship voor Angeliki Sioli

Comenius-beurs Teaching Fellowship voor Angeliki Sioli

De onderwijsprojecten die de Comenius-beurzen van 2021 hebben gekregen, zijn bekend gemaakt. De TU Delft telt maar liefst drie winnaars, waarvan Angeliki Sioli (universitair docent Bouwkunde) de Teaching Fellowship heeft ontvangen.

30 juni 2021

Nederlandse universiteiten richten spotlight op essentiële sector van de ontwerpende ingenieurswetenschappen

Nederlandse universiteiten richten spotlight op essentiële sector van de ontwerpende ingenieurswetenschappen

“Technologie en Maatschappij in Balans” – een nieuw sectorbeeld van de ontwerpende ingenieurswetenschappen – is aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gepresenteerd. In dit rapport wordt een beeld geschetst van de unieke kracht en potentiële maatschappelijke impact van deze sector die Industrieel Ontwerpen, Ontwerp van de Gebouwde Omgeving, en Technische Bestuurskunde en Bedrijfskunde omvat.

22 juni 2021

Gedeelde tweede plek voor BK alumna Annebé Brouwer Archiprix 2021

Gedeelde tweede plek voor BK alumna Annebé Brouwer Archiprix 2021

On June 19th, recent graduate Annebé Brouwer was awarded a shared second prize on the 41st edition of the Archiprix 2021.

15 juni 2021

TU Delft wordt partner van het New European Bauhaus

TU Delft wordt partner van het New European Bauhaus

TU Delft is geselecteerd als partner van het New European Bauhaus, een think-do tank geïnitieerd door de president van de Europese Commisie.

10 juni 2021

Luchtkwaliteit in de operatiekamer; kan dit efficiënter en anders?

Luchtkwaliteit in de operatiekamer; kan dit efficiënter en anders?

De lucht in een operatiekamer wordt doorlopend ververst met HEPA gefilterde lucht. Dit voorkomt infecties, zo is de gedachte. In vrijwel iedere OK wordt met luchtbehandelingssystemen voor elk type ingreep op eenzelfde manier de lucht gezuiverd. Wetenschappers vanuit verschillende disciplines, waaronder ook Peter Luscuere van Bouwkunde, onderzoeken in het Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK of dit anders, beter en efficiënter kan.

01 juni 2021

Design & Built competition for ‘Europe Readr’ pavilion

Design & Built competition for ‘Europe Readr’ pavilion

This summer, all BK-students are invited to join the design & built competition for ‘Europe Readr’ pavilion. The challenge is to design and produce a small ‘pavilion’ that will, enable exchange, debate, and reflection on the future of living Europe, in new and innovative ways. The winning design will be built and travel to several locations in the Netherlands.

01 juni 2021

Studenten ontwerpen paviljoen voor Paleis Soestdijk

Studenten van Complex Projects hebben als inzending voor een prijsvraag van Paleis Soestdijk 11 ontwerpen gemaakt voor een duurzaam, circulair, en modulair paviljoen. Het winnende ontwerp zal verder ontwikkeld worden en uiteindelijk gebouwd worden. Dit ontwerp krijgt bij de opening van Paleis Soestdijk | Made by Holland een plek op het landgoed.